A tervek szerint 9 kutatócsoport alakul, amelyek –ahogy ők mondják- a szántóföldtől az asztalig vizsgálják a termékeket. Az alapanyagokból pedig olyan élelmiszereket állítanak elő amelyek egészségesek és megfelelnek a kor kihívásainak. A kutatásban 90-en vesznek részt, köztük horvát és német szakemberek is.      

Szarvas combot darabolnak a bőszénfai vadfeldolgozó üzemben. A 9 kutatási terület közül ez az egyik. A vadhús ugyanis az egyik legegészségesebb, zsírban szegény, fehérjében viszont gazdag és magas az ásványi anyag tartalma. A kutatás során az állati takarmányokat és az állatokat is vizsgálják. A próbavágásokon pedig a hús minőségét is kiértékelik.  

- Összehasonlítjuk a különböző időszakban vágott egyedeknek a termelési mutatóit, és megpróbálunk arra választ kapni, hogy melyek azok a legideálisabb időpontok amikor a gímszarvas hústermelési előállítás esetén a legjobb kitermelési mutatókat adja - tájékoztatott a kutatócsoport vezetője, Nagy János.

A kutatók azt is vizsgálják, miként lehetne a szarvashúst a mindennapi étkezések részévé tenni. Jelenleg ugyanis a magyarok átlagosan 10 dekát esznek belőle évente. Hogy ez a szám változzon, reklámokban is népszerűsítenék a vadhús-fogyasztást.  

Azonban nemcsak a hússal, élőflórás tejtermékekkel és növénynemesítéssel is kísérleteznek.

- A növénytermesztőtől a genetikuson, a takarmánygyártón, az állattenyésztőn, az élelmiszergyártón, és az élelmiszerminőség ellenőrzőn, valamint a marketingesen keresztül mindenki megkapta és megtalálta a maga feladatát - árulta el a szakmai vezető, Tossenberger János.

Mielőtt ezeket az élelmiszereket a boltok polcaira tennék, megvizsgálják, milyen élettani hatásokkal bír az emberre.

- A cél az, hogy a projekt végére több területen érjünk el haladást az egészségesebb élelmiszerfogyasztás területén, ez megjelenik reményeink szerint márkázott termékekben. Reméljük piacra is fognak kerülni - mondta Légrádi Zsolt projektmenedzser.

A kutatás 9 területén csaknem 90-en kapcsolódnak be a munkába. A többi között német és horvát szakemberek is. A csaknem egy éven át tartó program 375 millió forintból az unió és az európai szociális alap segítségével valósul meg.

Címkék: termőföld, hús, asztal, szarvas, kutatás, gazdaság