Gőzerővel dolgoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a folyamatosan beérkező adóbevallások kiértékelésén. A Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság - ahová a somogyi adózók is tartoznak - tájékoztatóban foglalta össze a leggyakoribb hibákat és a legfontosabb tudnivalókat:

A feldolgozás eddigi tapasztalatai alapján a korábbi évekhez hasonlóan a leggyakoribb hibák:

az aláírás hiánya, melynek pótlásáig a bevallás érvénytelennek minősül

visszaigénylés esetén nem jelölik az adózók „x”-el a visszaigénylés tényét, illetve nem szerepeltetik az utalási címet vagy a számlaszámot

az adóelőleget nem a megfelelő helyen tüntetik fel

helytelenül határozzák meg a kedvezményeket

Az adóhatóság a visszatérítendő személyi jövedelemadót a bevallás beérkezésétől (javításától) számított 30 napon belül, legkorábban március 1-től utalja a megadott címre vagy számlaszámra.

A 2012. évre vonatkozó adókötelezettség teljesítésekor a magánszemély a következő több lehetőség közül választhat:

Önadózóként benyújtja a 1253-as teljes adattartalmú vagy csökkentett adattartalmú bevallást. A 2012. évről szóló személyi jövedelemadó bevallásokat az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2013. február 25-ig, a magánszemélyeknek 2013. május 21-én, hétfőn éjfélig kell benyújtaniuk

Az adóhatóság közreműködésével 1253E egyszerűsített bevallást is be lehet nyújtani. Ilyenkor az adóhatóság a magánszemély erre irányuló nyilatkozata (1253NY) és a rendelkezésére álló adatok alapján, személyre szabott bevallás ajánlatot állít össze. Az ajánlat csak a magánszemélyt érintő sorokat tartalmazza. Az érvényes nyilatkozat esetén az állami adóhatóság a 1253E egyszerűsített bevallást 2013. április 30-ig küldi meg az adózó által megjelölt címre.

Változás! Amennyiben a magánszemély 1253E egyszerűsített bevallásban foglaltakkal egyetért, abban az esetben a nyomtatvánnyal nincs semmi teendője, a korábbi évekkel ellentétben azt nem kell visszaküldeni az állami adóhatóság részére. 2013. május 21-ig az aláírt 1253E egyszerűsített bevallást csak abban az esetben kell visszaküldési postai/elektronikus úton az állami adóhatóság részére, amennyiben kiegészíti, vagy javítja. Amennyiben 2013.május 21-ig nem küldi vissza az állami adóhatóság által kiküldött bevallást, úgy benyújtott bevallásnak minősül.

a munkáltatótól kéri az éves adójának a megállapítását (12M29)

A NAV javasolja az adózók számára a bevalláskitöltő program használatát, amely már a kitöltés során ellenőrzi az adatokat és csak akkor engedi lezárni a bevallást, amikor már teljesen hibátlan. A program használatával rengeteg időt spórolhatnak meg az adózók.

Címkék: hatóság, egyszerű, szja, adó, hiba, bevallás, gazdaság