A Nemzeti Munkaügyi Hivatal által nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva Somogyban 22,1 százalék. Régiónkban Somogy mutatói a legrosszabbak. Igaz, számszerűsítve többen keresnek állást Baranyában, mint megyénkben, ám ott többen is élnek, többen is dolgoznak, így a baranyai mutató (19,4%) is kedvezőbb.

Gazdaságilag aktív népesség: a foglalkoztatottak és a munkavégzésre alkalmas munkanélküliek összessége

Ez, a januári adat (22,1%) egészen pontosan 30.042 somogyi embert jelet. Ha a decemberi kimutatásokat nézzük, akkor ahhoz képest 17 százalékkal nőtt (4360 fő) az álláskeresők száma, éves viszonylatban ugyanakkor csak 0,4 százaléknyi (133 fő) az emelkedés. Ennek oka a közfoglalkoztatásban keresendő, vagyis abban, hogy a közmunkás szezon végeztével sokan újra visszakerültek a rendszerbe.

Somogyban idén januárban 3203 főt regisztráltak pályakezdőként, ez 411 fővel több, mint tavaly decemberben.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szerint 725 új támogatott álláshelyet regisztráltak a megyében, ami 260-nal több, mint tavaly decemberben.

Somogyban a december végi zárás 416 betöltetlen álláshelyről szólt, ehhez januárban még 873 hely társult, miközben 894 munkahely megszűnéséről érkezett bejelentés.

Idén januárban a dél-dunántúli régióban egyedül Baranyában regisztráltak csoportos létszámleépítést, ami összesen 18 főt érintett. Budapesten ez idő alatt 736 embernek mondtak fel. A legtöbb alkalmazottnak a feldolgozóiparban, illetve az adminisztratív és a szolgáltatásokat támogató területeken szűnt meg a munkája.

Címkék: elbocsátás, pályakezdő, régió, regisztrált, álláskereső, munkahely, Somogy, gazdaság