Nem elég a magyar földet visszaszerezni, azt olyanoknak kell megművelni, akik abból akarnak megélni és nem spekulációs céllal szereznék meg. Ezt mondta ma kaposvári előadásán Ángyán József. A volt földművelésügyi államtitkár a Jobbik meghívására érkezett.

Az élő állat export sikeréről számolt be a napokban az agrárminszter. Törökország lesz az egyik újabb partner ahova a hazai sertéseket, marhákat exportálhatják a gazdák. A Jobbik azt mondja, örülnek, hogy az általuk már 3 éve szorgalmazott lépést megtették. Azonban szerintük a feldolgozott termékek több hasznot hoznak az országnak és itthon kéne tartani az állatállományt.

- Tudjuk, hogy a Bonafarm a Hollandiából, Dániából beszerzett sertésekből készítik a hungaricumnak számító Pick szalámit. Én azt gondolom, hogy itt ellentmondás van, hogy akkor nem szabad örülnünk annak, hogy Törökországba élő állatot exportálunk miközben az itthoni feldolgozás meg import alapanyagból történik - mondta a Jobbik országgyűlési képviselője, Varga Zoltán.

Somogyban leginkább a földkérdés foglalkoztatja a Jobbikot. Hatalmas területek vannak külföldi kézben, amit vissza szeretnének szerezni. A földtörvény előkészítője úgy látja, minden lehetőség megvan arra, hogy ez meg is történjen. Ez azonban szerinte még nem elég.

- Nem elég az, hogy magyar kézben maradjon a föld, hanem kinek a kezében marad. És itt igazán nagy csata zajlik azok közt a tőkeérdekeltségek közt, akik spekulációs céllal szerzik meg a földeket 10 ezer, 100 ezer hektár számra ma már Magyarországon, és azok közt a családok közt, ahol ebből akarnak megélni - mondta Ángyán József.

Ángyán József azt szeretné, ha földügyben egy néppárti politika érvényesülne, amelyben a helyben élő családi gazdaságokat részesítenék előnyben.

Címkék: ángyán, export, jobbik, föld, magyar, gazdaság