Ez derült ki az európai állam- és kormányfők kétnapos ülésén követően, ahol a döntéshozók az EU hétéves költségvetését meghatározó megállapodásnak

A Fidesz EP-delegáció közleményében azt írja: siker, hogy hazánk megőrizte a magyar gazdák számára folyósított agrártámogatásokat és az eredeti javaslathoz képest jelentősen nőtt a kohéziós források összege is. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy a hétéves uniós büdzsé az eredeti európai bizottsági javaslathoz képest 73 milliárd euróval, 960 milliárd euróra csökken.

Az egy főre jutó nettó pozíciót tekintve Magyarország a második a tagállamok között!

2014 és 2020 között mintegy 20,6 milliárd euró fog Magyarország rendelkezésére állni fejlesztési beruházásokra és munkahelyteremtésre, 2,3 milliárd euróval, több mint ami az eredeti tervezetben szerepelt. Az Unió által támogatott fejlesztések elszámolási szabályait is sikerült kedvező irányba változtatni, ennek köszönhetően pedig 2014-2020 között a magyar költségvetés pozíciója további, nagyjából 5 milliárd euróval javul.

Bár komoly politikai nyomás nehezedett az agrárbüdzsére is, sikerült megvédeni a vidék érdekeit és a magyar gazdák számára járó agrártámogatásokat.

Címkék: euró, agrár, fejleszt, költségvetés, siker, gazdaság