Becslések szerint félmillió, vagy még több honfitársunk keresi a boldogulását idegenben. Sokan családostól mennek és nemcsak a fiatalok. Régen a kalandvágy volt a hajtóerő, ma a kényszer.

Az egyik kaposvári fodrászüzlet nem ment rosszul, de a tulajdonosa négy évvel ezelőtt bérbe adta és Írországba költözött. Ma Dublin tíz legjobb borbélya között tartják számon.


- A megélhetés az sokkal egyszerűbb és egyszerűbb elindítani egy vállalkozást; az életsítlus, ami még jobb itt. Tíz órára jövök, ugyanakkor végzek, mint otthon, este hét órakor. Igaz, itt a saját üzletemben még az elején hat napot dolgozok, mert be kell indítani, van egy alkalmazottam is és gondolkodok, hogy fel kellene venni még egyet, mert az üzlet egyre jobb - mondja Nagy Gábor, fodrász, Dublinból.


Amíg régebben csak szezonálisan mentek honfitársaink külföldre dolgozni, addig napjainkban hosszabb távra terveznek. Ezek a felvételek a horvát tengerparton készültek, de ma már nem ritka, hogy diplomás magyarok mosogatnak Londonban és Németországban. Ezek a leggyakoribb célpontjai a honi álláskeresőknek.


A vállalkozók országos szövetségének megyei elnöke szerint ez az egyik legkeresettebb szakmacsoport a kőműveseké Európában. Keresik még a pékeket, a cukrászokat,  éas a szakácsokat is.


Ez egy természetes következménye egyébként a gazdaságnak. Mindenfajta gazdaságnak, ahol hát problémák, gondok vannak. Ott megpróbálnak úgy változtatni, hogy elmennek külföldre dolgozni. Vállalkozók is és munkavállalók is - mondja Daxner Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke.


Angol óra egy kaposvári nyelviskolában. Korábban szinte csak fiatalt lehetett látni. Napjainkban több a 40-50 éves. A nyelviskola vezetője szerint leginkább amiatt megy el az idősebbb korosztály, mert nincs munkaerőpiaci igény számukra Magyarországon.


- A 40-50 év közötti korosztály az egyértelműen a külföldi munkavállalást részesíti előnyben és lehetőleg minél hamarabb szeretne külföldön dolgozni. Ehhez valamilyen alapot, alapnyelvtudást szeretne szerezni - teszi hozzá Vadász Péter, a kaposvári Katedra Nyelviskola ügyvezetője.


Egy internetes kutatás szerint Nógrád, Tolna és Komárom-Esztergom megyét követően, Somogyban írják be a legtöbbször a keresőbe, a "külföldi munkavállalás" kifejezést és ezekből a megyékből a legmagasabb a kivándorlás.

Címkék: vállalnak, munkát, többen, egyre, Somogyban, gazdaság