A földtörvény is szóba került a tanácskozáson, amelyben a Magosz közel 40 változást szeretne még.

A márciusban felálló új agrárszervezet feladatköre kibővül, egy erős érdekképviseleti szervvé alakul át.

- Új nemzeti agrárkamarát kívánunk működtetni, amely érdeket képvisel, érvényesít, ügyfélbarát, szolgáltató kamara, jelentős szerepet vállal egy agrárstratégia kidolgozásában, a 2014-2020 kötötti agrárpolitika kidolgozásában - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Budai Gyula.

Somogy megyében 8000 regisztrált tagja van a kamarának. 60 megyei küldöttet választanak ki közülük. A választás pénteken kezdődik Barcson.

- A kamara erős köztestületként fog működni, három pilléren alapul, a mezőgazdaság, élelmiszeripar és vidékfejlesztés. A szolgáltató jelleget akarjuk erősíteni, maximálisan megfelelni mindenkinek - árulta el a Magyar Agrárkamara átmeneti megyei elnöke, Sámoly Ferenc.

A gazdafórumon a földtörvény is szóba került. A törvény márciusi szavazásáig további változások lehetnek.

- A földtörvénynek a részletes vitája vissza van még, ehhez egy csomó módosító indítvány fog még születni. A Magosz 36-40 módosító indítványt benyújtott, ilyen például a lakóhelytől való távolság, az erősorrendet, az állattenyésztés szerepét, elég sok kérdés van még - mondta a Magosz megyei elnöke, Szabó Tamás.

Budai Gyula előadásában kitért az állattartó telepek ellenőrzésére is, amelyek a napokban kezdődnek. Aki a pályázatban vállalt állatállományt nem tudja felmutatni, attól az államtól bérbe kapott földterületet elvehetik és másnak adhatják.

Címkék: budai, gyula, fórum, gazda, kaposvár, gazdaság