A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kaposvári önkormányzat lépései - amiket a Kométa megmentése érdekében tett – példaértékűek és egybecsengenek a kormány munkahelyvédő és munkahelyteremtő szándékával. Budai Gyula szerint a város jó döntésének köszönhetően a Kométa világos jövőképet kapott.    – A cégnek most a belső és külső piacokon való erőteljesebb megjelenésre kell koncentrálni. Például az orosz piacokra való betörésre. A jelenleg hazánkban tárgyaló orosz mezőgazdasági miniszter-helyettessel folytatott megbeszéléseken ez is szóba kerül majd. A kormány ezzel segíti a Kométát – mondta az államtitkár.

Kaposvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki tenni tud a munkahelyekért.  - Amikor vásárolni megyünk, akkor a boltokban a Kométa termékeit, a pápai húst, a gyulai kolbászt, a Pick szalámit, vagyis a magyar termékeket keressük. S amikor ezeket választjuk, biztosak lehetünk abban, hogy ezzel több ezer - az élelmiszeriparban dolgozó - magyar ember munkahelyét mentjük meg – mondta Szita Károly.

- A jelenlegi kormány – ellentétben a szocialistákkal – végre segít az ágazaton - hangsúlyozta Gelencsér Attila. Az országgyűlési képviselő szerint az MSZP ma sem örül a Kométa megmentésének, csak saját politikai érdekeit tartja szem előtt, s egyetlen céljuk a hatalomba való visszakerülés.

Kaposvár közgyűlése két hete döntött arról, hogy 2 milliárd forint értékben tulajdonrészt vásárol a Kométa Zrt-ben, s ezzel megmenti a likviditási gondokkal küzdő céget. Feltételül kötötte kit, hogy a tőke megtérülését és hozamgaranciát vár, a jelenlegi tulajdonosnak is legalább 1 milliárd forint értékben tőkét kell emelnie, s a város a tulajdoni arányától függetlenül beleszólást és döntési jogosultságot kér a vállalat irányításában.

Teszi mindezt azért, mert mintegy ezer család megélhetése a tét és mert az élelmiszergazdaság – melynek kulcsszereplője a Kométa – a kaposvári gazdaság stratégiai ágazata.

A cég felértékelése várhatóan a héten készül el, jövő hét végén pedig aláírják az új alapító okiratot és a szindikátusi szerződést.

Címkék: tárgyalnak, húsipar, megmnetésért, kométa, Szita, gazdaság