A NABI kaposvári gyárának május végéig van megrendelése. A cég vezetése most új megoldásokban gondolkodik. 173 ember munkája a tét.

Tavaly márciusban indult újra a buszgyártás a NABI kaposvári üzemében. A megrendelést Los Angelesből kapták. A járműveknek a tengeren túlon jó hírük van.

Azóta kiírtak egy újabb pályázatot, amire a NABI is tett ajánlatot. A tendert azonban nem ők, hanem egy másik tengeren túli cég nyerte meg.

- Ez egy meghívásos pályázat volt, sok féle pályázati szempontot értékeltek, nem csak az értékesítési árat, hanem a hozzá kapcsolódó műszaki és egyéb szolgáltatásokat, hogy melyek voltak azok a részek, ahol a NABI sikertelenül szerepelt és végeredményben nem ő nyerte a pályázatot, erről egyelőre nincsen információm - mondta a NABI ügyvezető igazgatója, Baranyai Ferenc.

A Los Angeles-i városi közlekedési társaság, a Metro elsősorban az 1998 - 2011 között vásárolt, több mint 12 éves, 500 000 mérföldet futott autóbuszokat cserélné le. A szerződés értelmében az új alacsonypadlós járművekért összesen 302 millió dollárt fizet a vállalat adókkal és szállítási díjakkal együtt. Ennek értelmében egy busz ára hozzávetőlegesen 549 ezer dollárra jön ki.

A szerződésben foglaltak szerint a társaságnak lehetősége van egy opciós, 350 darabos mennyiség lehívására is. A fix áron vásárolható újabb mennyiség ugyancsak földgázzal hajtott autóbuszokra vonatkozik. A megállapodás kiterjed a gyártásra, a szállításra, illetve a buszgarázsokban elhelyezendő szükséges berendezések biztosítására. A Minnesota-i gyártó mindezek mellett az alkatrészellátásról is gondoskodni fog a jövőben.

Úgy tudjuk: az új járművek forgalomba állásával több öreg busztól, így egyes korábban vásárolt NABI gyártmányoktól is megválna a Los Angelesi tömegközlekedési cég.

A sikertelenség miatt újabb munkáktól esett el a cég. Az üzemben egyébként még mindig folyik a munka.

A NABI kaposvári üzemében az előző nyertes tender alapján eddig 100 buszt gyártottak le. A szerződés szerint még 50-et kell leszállítaniuk május végéig. Ez azt jelenti, hogy a több mint 170 dolgozónak nyár elejéig biztosan tudnak munkát adni.

A cégvezetés reméli, hogy utána is tudnak munkát adni a dolgozóknak. Baranyai Ferenc a cég ügyvezetője elmondta, dolgoznak azon, hogy május után is tovább folytatódhasson a termelés a kaposvári gyárban.

Címkék: elbukták, tender, amerika, nabi, busz, gazdaság