Az üzemanyagtőzsdén egy hét alatt a benzin ára 3,2, a gázolajé 0,8 százalékkal emelkedett. Eközben pedig a forint árfolyama heti átlagban 0,2 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ezért az elemzők úgy vélik: a nemzetközi piaci változások a benzin esetében 4-5 forintos áremeléssel, a gázolajnál 1-2 forintos emeléssel járhatnak.

Amennyiben ez bekövetkezik, a benzin kiskereskedelmi átlagára 425 forintra emelkedik, a gázolaj ára 431-432 forintra növekszik január 30-án, szerdán.

A nemzetközi tőzsdei árak és a forint árfolyamának változása befolyásolja a belföldi üzemanyagárak alakulását is, bár a folyamat nem párhuzamos, mivel nem hétről hétre azonos ütemben módosulnak a belföldi árak, mint a nemzetközi változások.

A héten 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol. A gázolaj ára nem változott. A Mol egy hete 2 forinttal emelte a 95-ös benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát. Az autósok 20-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak egyes kutak árai között.

(gki energiakutató kft.)

Címkék: szerda, változik, üzemanyag, benzin, gázolaj, gazdaság