A konferencián Gelencsér Attila elmondta az együttműködéssel lehetőség lesz közvetlen uniós források elérésére is, melyek segítségével fejleszthetnek a cégek.

A Horvát-Magyar gazdasági lehetőségekről, és kapcsolatokról tartottak ma konferenciát Kaposváron. A határon túli együttműködés lényege, hogy a két ország határ közeli vállalkozásai segítség egymást, illetve közösen nyissanak a külföldi piacra.

- Nagyon sok mindent tudunk adni egymásnak. Szakmai tapasztalatokat, gyártástechnológiákat, és az együttműködésnek olyan fajtáit, ami pl-ul Somogy megyében, még csak hírmondó sem létezik belőle - mondta a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány kuratórium elnöke, Daxner Gábor.

A programba több mezőgazdasági, gépipari vállalkozást vontak be, ezek véleményére építve alakították meg a közös határokon átnyúló együttműködést.

- Több, mint 4500 vállalkozáshoz jutottak el kérdéseink, és az ő igényeiket, kérdéseiket, problémáikat, elképzeléseiket gyűjtöttük össze, és ez alapján állt össze a stratégia - mondta a SOVISEC projekt projektmenedzsere, Jelenka György.

A horvátok szerint a versenyképesség miatt fontos a két ország együttműködése.

- Ezzel a stratégiával föltártuk azokat a közös területeket, ahol együttműködést tudunk létrehozni a közös vállalkozásokkal. Növeljük a hozzáadott értéket, és a termékek versenyképességét - mondta a Verőce-Drávamente Megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Sanja Bosnjak.

A konferencián Gelencsér Attila a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a közös együttműködéssel, arra is lesz lehetőség, hogy közvetlenül elérjenek uniós pénzeket. Így a határon átnyúló társulások maguk dönthetik el, hogy ezt mire fordítják majd a jövőben.

Címkék: daxner, együttműködés, horvát, gelencsér, magyar, gazdaság