"Apáról fiúra szállt a tudás, a munka világa, ami lehet hogy most már egy kicsit hiányzik...." - ezt mondta a KaposPontnak Kakas József kosárfonó, aki a mesterséget még szüleitől tanulta és ma is ebből él. Munkássága példa lehet a többi roma előtt is.

A cigányság jelenleg leginkább a közfogalalkoztatásban tud elhelyezkedni. A többségnek ugyanis 8 általános, vagy még ennyi sem a végzettsége. Ezért is nehéz nekik elhelyezkedni.  
A Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója azt mondja: a közfoglalkoztatásban nagyon sok embert elhelyeznek, de a munaknélküliség állandóan újra termelődik. Szikra László szerint, ennek az az oka, hogy az elsődleges munkaerőpiac nem működik jól, nincsenek termelőberuházások és ezért csak a másodlagos munakerőpiacokon tudják a romákat  elhelyezni. Így, nem meglepő, ha az üres álláshelyek után folyamatosan nagyon nagy az érdeklődés.

A szombati Együtt Egymásért a Civil hálóban elnevezésű tanácskozáson a hatékonyabb fogalalkoztatásra, a tanulás fontosságára és az összefogásra hívták fel a figyelmet. A Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet hat másik hasonló szervezettel kötött ennek érdekében megállapodást.

A szervezet elnöke, Farkas Józsefné szerint az is előrelépés, hogy ma már a világhálon is fent vannak. A közelmúltban ugyanis egy weboldal készítésére kiírt pályázaton is nyertek. Ez viszont jót tesz a különféle civil szervezetek együttműködésének és az információk áramlásának is.

A tanácskozáson az is elhangzott: fontos lenne, hogy minél több roma fiatal ejusson a diplomáig.

Címkék: közfoglalkoztatás, összefogás, civil, cigány, roma, munka, gazdaság