Alma nélkül ezután sem maradnak a vásárlók. Lesz külföldi. Igaz, az csaknem kétszer annyiba kerül.

Mindenki a magyar gyümölcsöt keresi. A kereskedőknek most már Zaláig és Szabolcsig kell utazniuk, hogy hozzájussanak. De némelyik fajtából már csak külföldi van.

- Sajnos somogyi almánk nincsen, de van szabolcsi az idared, jonathan, ezeknek megtalálható a külföldi változata, osztrák goldent árulunk, meg olasz almáink vannak - mondta a Kaposvári Nagypiac eladója, Rádoczi Imre.

Míg a magyar alma kilója 200 forint körül mozog, addig a külföldi starkingért csaknem 400 forintot kérnek.

- Amiért a somogyi alma eltűnt a piacról, az a tavalyi év szélsőséges időjárása, a korai fagyok, a 20-22 fokos fagyok vitték el, a másik részét elvitte az aszály - árulta el a Kaposvári Nagypiac vezetője, Bozzay György.

A nagy szárazság miatt a magyar alma apróbb is a szokásosnál. Ha például az olasz almához hasonlítjuk, akkora a különbség mint egy kispolszki meg egy busz között.

A vevők ennek ellenére a magyar gyümölcsöt keresik. Azt mondják, annak sokkal jobb a zamata.

Üresek a ládák az egyik kaposvári vállalkozó raktárában. Már decemberben elfogyott az összes piros almája, pedig azt mondja, nem is volt a legjobb minőségű. Többségét léalmaként tudta eladni.

- A nyári aszály is közrejátszott abban, hogy nem lett szép darabos az alma. A növényvédelemben is az aszály miatt volt nehéz a védekezés, nem volt elég hatékony a permetezés. Kisebbek voltak az almák? Kisebbek meg szépséghibája volt - mondta Orgel László termelő.

Somogy a harmadik legnagyobb almatermelő megye az országban. Tavaly csak a szokásos termés felét, hektáronként 80-90 mázsát tudtak leszedni a termelők.

Címkék: alma, hiány, somogy, piac, magyar, gazdaság