Még meg sem kaptuk az idei első havi számlát, de a kérdések már sokasodnak a rezsicsökkentés körül. Az egyik közösségi portálon külön oldal is alakult a témával kapcsolatban. Nagyon sokan tesznek fel kérdéseket. Nehéz visszaellenőrizni, hogy a szolgáltatók valóban csökkentették-e a költségeket.

A fideszes munkacsoport vezetője arra kérte a szolgáltatókat, hogy a számlákon egyértelműen tüntessék fel a csökkentést. Az E-on számláin azonban várhatóan ezt nem lehet majd tettenérni. Ők a végösszegbe építik bele a csökkentést.

A cég regionális szóvivője azt mondja, hogy az árváltozás utáni első számlákon egy tájékoztatóban pontosan leírják majd az új díjtételeket. Varga Ivett szerint, ha valaki megnézi egy decemberi számláját és egy újat akkor is látni fogja a különbséget.

Egy számla végösszege azonban egy sor tételből áll össze. A fogyasztóvédő szerint ezen nehezen igazodnak el az emberek, ezért csak a fogyasztást vetik össze a korábbiakkal.

Novák Ferenc, a Fogyasztóvédelmi Egyesület somogyi elnöke azt mondja, a fogyasztók minden eddiginél nagyobb figyelemmel fogják kísérni a  számlákat. A szakértő szerint azonban a díjtételeket a számlán egyértelműen és pontosan kell feltüntetni a számlákban. Úgy, hogy azok megértéséhez, Novák szerint, ne kelljen sem mérnöki, sem közgaszdász diploma.

A rezsicsökkentő munkacsoport vezetője azt nyilatkozta, ha tömegesek lesznek a hasonló eljárások: jogszabállyal kényszerítik majd a szolgáltatókat arra, hogy egyszerűen ellenőrizhető számlákat küldjenek az embereknek.

Címkék: feltüntet, egyértelmű, csökken, rezsi, csekk, gazdaság