A NET programjába leginkább a kisebb településekről valamint a magas munkanélküliséggel jellemezhető megyékből érkeztek felajánlások. Az érintett ingatlanok töbsége önálló lakóház, egyötödük társasházi lakás.

A Magyar Távirati Iroda úgy tudja, mivel az ingatlanok átlagos vételára 3,2 millió forint, az idei évi vásárlásokra kellő költségvetési fedezetet nyújt az erre a célra elkülönített 33 milliárd forint. A NET 2014 végéig összesen 25 ezer ingatlant vásárolhat meg a magyar állam javára.

Január elsejétől a saját jogú nyugellátásban részesülők, valamint a közmunkaprogramban részt vevők is csatlakozhatnak a programhoz, ha teljesítik a hitelszerződésre és az ingatlanra vonatkozó feltételeket. Az MTI, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. tájékoztatására hivatkozva azt is közölte, hogy enyhültek a bérleti szerződés felmondásának feltételei is: a bérbeadó akkor mondja fel a bérleti szerződést, ha a bérlő lakbérfizetésből eredő tartozásainak összege a hat havi lakbér összegét eléri vagy meghaladja. Eddig legalább háromhavi lakbértartozás esetén állt ez fenn.

A társaság hangsúlyozta: az eljárás ideje alatt az érintettek lakhatása nincs veszélyben, mert a végrehajtási eljárást a hitelt nyújtó pénzügyi intézmény felfüggeszti.

Címkék: kilakoltat, Nemzeti Eszközkezelő Zrt., felajánl, vásárol, ingatlan, Somogy, gazdaság