150 milliárd forintot szán erre a kormány. Ebből 30 ezer új munkahelyet várnak. Tavaly év végén egyébként Somogyban 24 ezer ember keresett munkát.

A cukrász végzettségű Krisztina állást keres a kaposvári munkaügyi központban. Annak ellenére, hogy fiatal és szakképzettsége is van, több éve nem talál állást.
Jágor Kriszinának most nem sikerült elhelyezkednie. Pedig egy kaposvári pékségben jelentős kedvezményt kap utána az üzletvezető.


Azt mondja: nagyon nehéz, a családunban is, nem ő volt az egyetlen munkanélküli.
A kormány idén a munkahelyvédelmi akciótervet indított. Ennek keretében a legveszélyeztetettebb csoport, mint például a 25 év alattiak, az 55 év felettiek, a szakképzetlenek, a pályakezdő fiatalok, a tartósan munkanélküliek és a kisgyerekesek elhelyezkedését kívánja segíteni. Az őket alkalmazó cégek, vállalatok a szokásos munkavállalókkal kapcsolatos adóterhekhez képest akár 27 százalékkal kevesebb járulékot is fizethetnek utánuk, igaz csak egy bizonyos összegig.


- Ami nagyon fontos és tudni kell, a bruttó munkabérek esetében 100 ezer forintig lehet igénybe venni a kedvezményt. Efölött az általános forgalmi adót az általános adózási szabályok alapján kell fizetni a munkáltatónak - mondja a megyei kormányhivatal, Megyei Munkaügyi Központjának igazgatója, Szikra László.


A kormány a kisvállalkozóknak is szeretne kedvezni a januártól életbe lépett adózási rendszerrel. Hatmillió forint bevételig, ha főállású válalkozók havi 50 ezret, ha mellékállásúak, akkor havi 25 ezret kell adóra fizetniük.


Mindkét intézkedéstől a munkahelyek bővülését várja a kormány. Somogyban ugyanis tavaly év végén több mint 24 ezer ember keresett munkát. Ez több mint 3 százalékos növekedés az előző évhez képest. A legtöbb közülük szakképzetlen és tartósan munkanélküli.

Címkék: jelentős, elhelyezkedés, könnyebb, intézkedés, adókedvezmény, gazdaság