Az aszályos év után a hektáronkénti 60 ezer forint nagy segítség a mezőgazdaságból élőknek.

A januári időszak a gépek, berendezések karbantartásának és esetleges javításának ideje. A mezőcsokonyai Szabó Tibor családi gazdálkodó is ezt teszi. A területalapú támogatásból befolyt pénzt egy részét is erre költi.

- Január első felében mindenki neki áll javítani, téli nagyjavítás. Az alkatrész elég sokba kerül, továbbá az input anyag beszerzés, gondolok műtrágya, vetőmag, vegyszer. Én a műtrágyámat már tavaly megvásároltam, jelen pillanatban a vetőmagot szeretném megvásárolni - mondta Szabó Tibor családi gazdálkodó.

A területalapú támogatás első részét még tavaly októberben megkapták a gazdák. Az összeg hektáronként 60 ezer forint. Ez 30 százalékkal több mint két évvel korábban volt.

- Az elmúlt aszályos év miatt nagyon kevés olyan ember van, akinek nincsenek gondjai és a területalapú támogatás az mindenképpen nagy segítséget jelent. A korábbi évekhez képest most az is egy óriási, a korábbi kormányzat alatt kiszámíthatatlan volt a kifizetés - mondta a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

A MAGOSZ megyei elnöke hozzátette, az előző ciklusokban esetleges volt a kifizetés és legtöbbször az év végi két ünnep közé esett, amikor már nem tudtak vásárolni a gazdák és a pénz egy részét adóként kellett befizetni. Ma már napra pontosan tudják, hogy az októberi és a januári kifizetések mikor érkeznek meg.

A megyei mezőgazdasági és vidékfejlesztési hivatalban tegnap kezdték el utalni a pénzt a gazdáknak. Somogyban 6500-an 7 milliárd forintot kapnak a következő hetekben. Vannak azonban olyanok, akik formai hiba, vagy birtokvita miatt csak márciusban jutnak pénzhez.

- Birtokviták túligénylésből adódnak, vannak szerződés nélküli, illetve nem megfelelő szerződésekkel használt földterületek. Nyilvánvaló, hogy olyan esetben történhet probléma, hogy a jogtalan földhasználó, illetve a jogos tulajdonos is ugyanarra a területre bead - tájékoztatott a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségvezetője, Gombos Sándor.

Országosan tavaly ősszel 141 milliárd forintot utaltak 175 ezer gazdának, most ugyanennyit vehetnek át.

Címkék: utalják, alapú, fizetik, terület, gazda, támogatás, gazdaság