Új szerződés kellene, de az iskolákat irányító Klebersberg Központ és a szolgáltatók még nem állapodtak meg. Egyelőre nem is tudni, mikor kaphatnak újra tejet a gyerekek.

Jelenleg cég sem szállít tejet a somogyi intézményekbe. Az év elejétől megváltozott a fenntartó, az önkormányzat helyett az állam kezeli az iskolákat. Új szerződést azonban még nem kötöttek a szállítókkal.

- Ezt még úgy kellett volna szerződéseket változtatni, hogy mire az állam átveszi az iskolát, minden papír le legyen fektetve, hogy továbbra is ez a rendszer menjen, ami volt az iskolánál - mondta a kaposmérői Takács Ildikó.

A kaposmérői iskola már minden szükséges adatot leadott, így rajtuk már nem múlik, hogy újra ihassanak tejet a gyerekek.

- Jelen pillanatban valóban még nem kapunk iskolatejet, ezt január negyedikén mérte fel a tankerület, elküldtük a rávaló jelentkezésünket, 196 tanulónk van, mindenki gyakorlatilag fogyassza, megvagyunk egyébként elégedve ezzel az akcióval - mondta a Hunyadi János Általános Iskola kaposmérői igazgatója, Miovecz János.

Az iskolavezetők szorgalma azonban még nem elég ahhoz, hogy visszaálljon a korábbi rend. Ahhoz a szolgáltatónak és a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak is meg kell egyeznie.

Kerestük az intézményfenntartó központ helyi vezetőjét, és a legnagyobb tejszállító céget is, hogy megtudjuk, pontosan mikor áll helyre az iskolatej szolgáltatás, de nem akartak nyilatkozni. Telefonon azonban annyit elmondtak, hogy jelenleg dolgoznak az új szerződéseken, és csak utána kaphatnak tejet a gyerekek. Ez azonban több hétig is eltarthat.

A dietetikus szerint egy fejlődő szervezetnek naponta szükséges legalább fél liter tej.

- A tej az egyik legjobb kálcium forrás, illetve a fehérje forrás a gyermekek számára, tehát a csontokhoz és a fogazat megfelelő fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kálcium, és ehhez szükséges egyébásványi anyagok pl-ul a D vitamin és afoszfor, amik elősegítik a megfelelő felszívódását - mondta a dietetikus, Ábrahám-Alexa Anita.

Egy 10 éves gyereknek naponta legalább 800 miligramm kálciumra van szüksége, amelynek fedezéséhez a szakember szerint nagyban hozzájárul a tejfogyasztás.

Címkék: kálcium, diatetikus, kaposmérő, tej, iskola, gazdaság