A pórul járt kisebbségi tulajdonosok évek óta várják a pénzüket, ráadásul most fizetniük is kellene az erdő újratelepítéséért és gondozásáért.

Csaknem 40-en várják a pénzt a kitermelésből. Aki kapott az is csak töredékét a valós értéknek. Sokan a rendőrségen és a szakhatóságoknál is feljelentést tettek, de hiába.

A kivágásért felelős egykori többségi tulajdonos nem fizet és időközben el is adta a részét egy újabb befektetőnek. Ő és egy jogi képviselő most közgyűlésre hívta a kisebbségi tulajdonosokat. Nekik semmi közük a korábbi gondokhoz, ezért kérték, hogy ne mutassuk őket. - A tulajdoni hányad aránya szerint jogosultak a dolognak a hasznaiból, de ugyanilyen mértékben kell résztvenniük az ezzel kapcsolatos terhek viselésében is mondták.

A törvényből adódóan most telepíteni és rendet kellene rakni a területen, de erre nincs pénze a sok kis tulajdonosnak. A tízezrestől a milliós tételig kellene fizetniük hozzájárulást, de nem tudnak, mert nem kapták meg a részesedésüket.

- Igazából, hogy lesz e pénze a Fazekas úrnak, meg a Selyem úrnak, akik korábban gazdálkodtak, azt nem lehet megmondani. Nem tudom megmondani mi lesz ennek a vége. Pénzt nemigen látok belőle - mondta Nagy József résztulajdonos.

A kisebbségi tulajdonosok rendeznék az ügyet, de egyre bizalmatlanabbak és nem látják az ügyük végét. A rendőrség ugyanis megszüntette a nyomozást: mondván bűncselekmény nem történt. Mivel az egyik tulajdonos termelte ki az erdőt, csak polgári peres úton lehetne tőle behajtani a pénzt.

- A büntető eljárás nem vezetett eredményre, a polgári per az meg úgye húzodik évekig, költségek, ügyvédek, fizetési meghagyás 10 százalék. Egy 100 milliós fizetési meghagyásnál csak a 10 százalék is tíz millió forint, úgyhogy ez elég kacifántos - mondta Bognár Zsolt résztulajdonos.

Van aki ennek ellenére bírósági útra tereli az ügyet. A megoldások között szerepel még, hogy eladják tulajdonrészüket, vagy kiválva, egy másik közösséget alapítanak.

Címkék: rászedett, feljelentés, rendőr, tulajdonos, erdő, gazdaság