A busaállomány gyérítése kiemelt közfeladata Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt.-nek, ezért a társaság idén is nagy erőkkel folytatta a busahalászatot. A módszer – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – állított hálós technika volt, ami lehetővé teszi a nagytermetű busák (15-40 kilogramm) elfogását anélkül, hogy a kisebb halakat zavarná, minthogy azok egyszerűen átúsznak a nagy szembőségű hálón.

2012-ben rendkívül ciklikus volt a halászati lehetőség, mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt vezérigazgató.

Tavasszal még viszonylag hatékonyan tudtak busát fogni, de aztán a tó egyre apadó vízszintje miatt a fogási esély folyamatosan csökkent. A nyári hőségre tekintettel aztán időlegesen fel is függesztették a halászatot, amikor a tó vízének hőmérsékletére napokon keresztül 28-29 fokos volt, feleslegessé tette a halászhajók kifutását a kikötőből. A nyár vége, ősz eleje sem hozott sok sikert számukra.

A tapasztalataikra hagyatkozva az évszaknak megfelelő szokott helyeiken keresték az uszonyosokat, de sajnos kevés eredménnyel. Az őszi esős, hűvös, szeles időjárás jelentősen javította a busafogás hatékonyságát, most már tucatjával kerülnek a nagytestű példányok a hálókba. A késő ősz, a hidegre váltó idő miatt jelentősen javult a helyzet, a hűlő vízben, csökkent a busák aktivitása, s halászok meg is találták a bandázó planktonevőket. Október végétől összesen 1355 db busa 21256 kg-os összsúlyban került ki a Balatonból. Az idegen eredetű halfaj nem kívánatos vendég a Balatonban. Gyérítését egészen addig végezték, amíg a téli időjárás ezt megengedte. December első felében azonban jegesedni kezdett a tó, s felhagytak a halászattal. Idén összesen 131 tonna busát vettek ki a tóból.

Tremmer Tamás/Napló

Forrás: veol.hu

Címkék: busaállomány, vártnál, halászhajók, halászat, busa, gazdaság