Kereszthegyi Anita több mint egy hete a kaposvári Békevár Alapítvány önkéntese. A karácsonyi adakozókat fogadja. Munkájáért egy fillért sem kap, de ennek ellenére örül a lehetőségnek. A fiatal lány ugyanis néhány éve végzett művelődésszervezőként, azóta nem talál munkát, a munkakeresési támogatást pedig csak négy hónapig kapta. Anita először az önkéntes centrumba ment, ahol elbeszélgettek vele és egy listát is kapott arról, mely civil szervezeteknél tudna dolgozni. Aztán a Kaposvári Egyetem egyik börzéjén találkozott az alapítvánnyal. Azt mondja, neki szerencséje volt; jogosult lett a havi 22800 forintos támogatásra.

A Békevár Alapítványnál egyébként egyre többen jelentkeznek önkéntes munkára. Jelenleg 13 főt  foglalkoztatnak. A szervezet szakmai vezetője a KaposPontnak elmondta: rengetegen keresik őket, azonban nem tudnak mindenkit fogadni. Fodorné Bauer Andrea szerint az is gond, hogy sokan az utolsó pillanatban érkeznek, így viszont a 30 napot sem olyan könnyű letölteni.

Sok szervezet ráadásul nem is tud erről a lehetőségről, pedig jelentős kedvezményeket lehet igénybe venni egy-egy önkéntes foglalkoztatása után. Ezekről a lehetőségekről a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatóját kérdeztük. Szikra László azt mondja: a 30 napot dolgozó önkéntesnek a munkaadója adó- és járulékmentesen adhat juttatást. Ehhez mindössze az Emberi Erőforrások Minisztériumában kell hivatalosan is regisztrálni.

Jelenleg Kaposváron 1800 munkanélküli kap foglalkoztatást helyettesítő támogatást. Az önkormányzatnál viszont egyre többen igénylik ezt. Ez nem csoda, hiszen a megyében egy év alatt 3,6 %-kal nőtt az álláskeresők száma. A pályakezdők 20%-kal többen vannak. Csaknem minden 6. aktív korúnak nincs munkája.

Címkék: álláskereső, munkanélküli, önkéntes, támogatás, Somogy, gazdaság