A tárca nélküli miniszter ugyanakkor azt is hangsúlyozta: ha korábban nem lett volna ekkora forráskivonás az önkormányzati szektorban, akkor most Kaposvárnak sem lenne szüksége a kormányzati segítségére, mert fegyelmezett és céltudatos gazdálkodást folytatott.

"Óriási segítséget kaptunk a kormánytól, amely felismerte, hogy az elmúlt években  az önkormányzatoknak volt köszönhető, hogy egyáltalán működtek a települések. Most a válságot nem túlélni, hanem megnyerni akaró települések végre megszabadulhatnak egy múltbeli tehertől. Olyantól, ami a kisebb településeknek eddig éppolyan súlyos problémákat okozott, mint a nagyobb városoknak." Így összegzett a másfél órás egyeztetést követő sajtótájékoztatón Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

"Más településekkel összevetve elmondható, hogy ha nem történt volna ilyen mértékű forráskivonás az önkormányzati szektorban, akkor most Kaposváron nem lenne gond, mert a város fegyelmezett és céltudatos gazdálkodást folytatott – mondta Varga Mihály. A tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott: a kormány célja az, hogy az ország kikerüljön az adósságcsapdából, mert míg 2002-ben 53 %, addig 2010-ben már 82 % volt a bruttó haza össztermékhez viszonyítva az államadósság mértéke.

A sajtótájékoztatón résztvevő Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: sokan relativizálni akarják a kormány sikereit, de most bebizonyosodott, hogy ez a kormány az emberek és az önkormányzatok oldalán áll.

Az adósságátvállalás mértéke minimum 50 százalék lesz Kaposvár esetében, de a pontos számot 2013. februárjára ígérték a döntéshozók.   

Címkék: gazdálkodás, állam, adósság, Szita Károly, Kaposvár, gazdaság