Évente átlagosan 40.000 egység teljes vér levétele történik országosan, körülbelül 300.000 véradótól. Ennek köszönhetően az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) mintegy 670.000 egység vérkészítményt ad ki transzfúzióra. Ehhez a december 14-i Országos Vasutas Véradónapon 497 utas és vasutas járult hozzá a vérével, közülük 49-en első véradóként nyújtották karjukat.

A hagyománnyá vált Országos Vasutas Véradónapon a Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat tizenkét városban várta az önkéntes véradókat. Vasutas, utas és civil lakos – aki a véradás egészségügyi feltételeinek megfelelt – adhatott vért. A segítő szándékú véradók az OVSZ jóvoltából egy 400 grammos szaloncukorcsomagot kaptak ajándékba, amely karácsonykor a megmentett életek háláját is jelképezheti majd a karácsonyfa alatt.

A nemes adományozókat a következő városok vasútállomásain illetve azok közelében található vasúti helyszíneken fogadták a vérellátó szakemberei: Budapest-Nyugati pályaudvar, Debrecen, Dombóvár, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szolnok, Szombathely vasútállomáson; valamint Békéscsabán és Tapolcán a vasutas művelődési házban.

A három szervezet közös akciójának elmúlt 6 évében 92 helyszínen közel 4300 önkéntest mozgósított véradásra, közülük 800-an életükben először adtak vért - közölte a KaposPont a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától.




Címkék: van Somogy, vöröskereszt, véradás, napja, magyar, gazdaság