Már hálóban a karácsonyi ünnepi asztalok főszereplői. A halászoknak nincs könnyű dolguk, a jeget is törniük kell, hogy hozzájussanak a halakhoz. A kárászok, pontyok többsége külföldre kerül.
- Románia nagy mennyiséget vásárolt tavaly, idén lényegesen kevesebbet. A német, osztrák piac ragadozó halat vásárol, a ponyt nem olyan népszerű, kevesebbet vesznek belőle -mondja a Tógazda Halászati Zrt. igazgató-helyettese, Tóth-Baranyi Antal.
Somogy az ország harmadik legnagyobb haltermelő megyéje. Az idei aszályos időjárás miatt több halastó azonban kiszáradt, így kevesebb a hal is.
A piac zsugrodása miatt azonban nem tudtak árat emelni. A mikei tavaknál egy kiló pontyot 550 forintért adnak, igaz nagy mennyiségben.
Ebben a kaposvári halboltban ötször annyiba kerül a ponty. Most mégis alig lehet beférni az üzletbe. Éves forgalmuk több mint fele a karácsonyi szezonra esik.
A ponty fogy a legjobban. Legtöbben konyhakészen veszik.
- Pontyot veszek, ami a fejénél van szeletelve, én nem tudom annyira megpucolni, kirántom meg lesz egy kis halászlé. Kevesebbet vásárol, drágább a hal. Hát nézze ilyenkor megveszem - mondja Gelencsér Jánosné.
Egy átlagos naphoz képest 40 %-kal többen jönnek ilyenkor hozzájuk. Sokan csak ekkor esznek halat.
- Általában minden karácsonykor megadjuk a módját - teszi hozzá Scherer Henrik.  
A vevők azonban árérzékenyek. Egy kiló pontyért 1500 forintot ritkán adnak. Inkább kisebb mennyiséget vesznek.
- Az olcsóbb halakat keresik, a kuriózumokból, mint a harcsa, fogas kevesebb fogy. Az olcsóbb halak, busa, kárász, keszeg, ami árban elérhetőbb, azt jobban viszik - mondja a kaposvári halbolt  üzletvezetője, Kovács Csaba.
A magyarok évente mindössze 2-3 kiló halat esznek. Az uniós átlag ezzel szemben 18 kiló. A szakemberek azt mondják, az egészséges táplálkozáshoz hozzátartozik a rendszeres halfogyasztás, ezért azt tanácsolják, ne csak karácsonykor, hanem hetente legalább egyszer fogyasszunk halat.

Címkék: árat, emeltek, idén, fogy, nem, kevesebb, hal, gazdaság