Így lesz idejük megerősödni. A Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke szerint senkinek nem tesz jót a minimálbér emelése.

Ma még 93ezer forintért dolgoznak az emberek. Január elsejétől viszont 5000 forinttal többet keresnek. A kormány ugyanis megemeli a minimálbér összegét 98000 forintra.

Az MSZOSZ nem elégedett az emelés mértékével. Ők azt szerették volna elérni, hogy a minimálbér összege 100 ezer forint legyen. Annak viszont örülnek, hogy több marad a dolgozók zsebében.

- Évek óta ez az első eset, hogy a minimálbér, néhány ezer forinttal most nettóban nőni fog. 60 ezer néhány forint volt 93ezerről, most mi után valóban 1 kulcsos adó - mondta az MSZOSZ régiós elnöke, Svajda József.

A béremeléssel több vállalkozás is nehéz helyzetbe kerülhet, ezért a kormány bizonyos ágazatoknál fél évre átvállalja a többletköltségeket. Ilyen pl-ul az élelmiszer, textil ruha- és bőripar, valamint a fafeldolgozók, bútorgyárak és a kiskereskedelmek.

A kaposvári Videotonban több mint 700-an dolgoznak minimálbérért. A cég egyik ágazatba sem tartozik, ezért a plusz költségeket már januártól nekik kell kifizetni, ami nagy terhet jelent.

- Nekünk ez nagyság rendileg egy 60 milliós többletkiadás a minimálbérnek az emelése, ami mint mondom a versenyképességünket rontja, azzal, hogy drágábbak leszünk a piacon, ezt mi nem tudjuk elkérni a vevőinktől, hogy ők fizessenek többet - VIDEOTON Elektro-PLAST Kft. ügyvezető igazgatója, Gerber András.

A VOSZ megyei elnöke szerint a minimálbér emelése a dolgozóknak kevés. A munkáltatóknak és az államnak pedig plusz kiadásokat jelent.

- Én úgy gondolom, hogy amikor ilyen eszközökkel a szabad piacon alapuló, így mond versenybe megpróbál a kormányzat, vagy a különböző szervek belenyúlni, az jót nem szokott hozni - mondta a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei elnöke, Daxner Gábor.

A plusz költségek miatt az is elképzelhető, hogy néhány cégnél létszámleépítésre, vagy munkaóra csökkentésre számíthatnak a dolgozók.

Címkék: zseb, minmál, videoton, emelés, dolgozó, bér, gazdaság