A menetjegy vagy bérlet nélkül illetve jogosulatlanul igénybevett kedvezményekkel utazók éves szinten több milliárd forintos nagyságrendű bevételkiesést okoznak a MÁV-START Zrt.-nek. Visszaélések miatti intézkedésre a vonatokon idén már több százezer esetben volt szükség.

Növeli a vasúttársaság a vonatain szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók számát az év végéig, hogy a menetjegyek, bérletek ellenőrzése még a legnagyobb utasforgalmú napszakokban is teljes körű lehessen. Az erősítésekre elsősorban a csúcsidőszakokban kell számítani, hiszen a kisebb utasforgalmú órákban az alap jegyvizsgálói létszámmal is el lehet jutni minden utashoz. A vasútvállalat célja az intézkedéssel és annak előzetes nyilvánosságra hozatalával, hogy ilyen módon is visszaszorítsa az érvényes menetjegy vagy bérlet nélküli utazásokat, illetve a kedvezmények jogosulatlan igénybevételét. Fokozott ellenőrzésekkel bármely vasútvonalon találkozhatnak az elkövetkező hetekben az utazók.

A MÁV-START bliccelésből keletkező vesztesége éves szinten több milliárd forint nagyságrendű. Idén már több százezer esetben kellett a jegyvizsgálóknak intézkedni a vonatokon a visszaélések miatt, ilyenkor pótdíj megfizetése, vagy a személyes adatok hitelt érdemlő megadása válik szükségessé. Együttműködés hiányában az utast ki kell zárni az utazásból, akár rendőri közreműködéssel, ha szükséges.

A tapasztalatok alapján a megerősített jegyvizsgálói ellenőrzések ideje alatt nő az utasok részéről a menetjegy- és bérletváltási hajlandóság, ezzel párhuzamosan jelentős mértékben csökken a kiszabott pótdíjak mértéke és az utazásból kizárt személyek száma. A bliccelés további, hatékony visszaszorítása érdekében jegyértékesítő automaták telepítését, megerősített pénztári szolgálatot, időszakosan növelt jegyvizsgálói jelenlétet, illetve a peronkapus rendszer egy-egy napra visszaállított, átmeneti működtetését is tervezi a vasúttársaság - tájékoztat a MÁV-START Zrt.

Címkék: bliccelés, utasok, jegyek, MÁV, ellenőrzés, gazdaság