Máshol a leállás után több óra az újraindítás, így ez okozza a veszeteségeket. Az E-on azt mondta: egy felsővezeték meghibásodása okozta az áramszüneteket. Erre és a hasonlókra nem tudnak felkészülni.

A maró belekapott az áramszünet miatt a nem tervezett irányba a fogba, és elrontotta a fogazatot - mesélte a múlt heti áramszünet után maradt károkat a Fogaskerékgyártó egyik vezetője. Csak az említett nyersanyagban 1 millió forintos kár keletkezett. Ez volt most a legnagyobb veszteségük. Egy-egy rövid áramszünet azonban legalább 30-40 gép munkafolyamatát szakíthatja meg, így több tucat selejt képződik.

- A CNC gépeknél főleg szerszámtörés és nagyértékű alkatrészek mehetnek tönkre. Erre már volt példa, hogy 3500 eurós alkatrész ment tönkre és 4-5 ezer eurós lefejtőmaró - mondta a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője, Szabó Ferenc.

Ez összesen akár több millió forint is lehet.  

A Videoton gyárban is többször megállt a munka a múlt héten. A fröccsöntő gépeknél okozza a legnagyobb problémát az áramkimaradás.  

- A műanyag benn maradt a szerszámba amit csak hosszas kézi munkával lehetett utána kiszedni. Ez nagyon nagy veszteséget és több órás leállást jelent - mondta a Videoton Elektro-Plast Kft.  ügyvezető igazgatója, Gerber András.

Ez pedig egy-egy alkalommal akár több százezer forintos nagyságrendet is jelenthet. Az E-ON-nál azt mondják, egy légvezeték hibásodott meg, az okozta az áramkimaradást. Az ilyen baleseteket azonban nem tudják kivédeni.

- Ahol a meglévő vezeték életkora műszaki állapota indokolja ott folyamatosan végezzük a cseréket, de a leggondosabb körültekintés mellett is előfordulhatnak műszaki jellegű meghibásodások - mondta az E-On szóvivóje, Varga Ivett.

A hasonló esetekre lehet, de nagyon drága biztosítást kötni. Ezért egyelőre csak külföldi cégeknél gyakorlat, hogy az ilyenkor keletkezett kárt megtéríti a biztosító.

Címkék: milliókba, került, szünet, áram, kár, gazdaság