Lázár János elmondta: a polgármesterek és képviselők arról tájékoztatták, hogy komoly munkaerő-piaci problémát jelent a húsipari vállalatok gazdasági nehézsége és általában a magyar húsipar problémája.

Ezért kérték a kabinet közreműködését a munkahelyek megmentésében, a kormány pedig vállalta, hogy mindhárom településen megadja a segítséget ahhoz, hogy a több száz munkahely - a beszállítókkal együtt több ezer ember megélhetése - garantálva legyen - mondta Lázár János, kijelentve: "meg fogjuk menteni ezeket a munkahelyeket", majd hozzátette azt is, szeretné az ügyet még decemberben lezárni.

Arra a kérdésre, hogy milyen segítségre lehet számítani, az államtitkár azt válaszolta: egyelőre azért nem nyilatkozik konkrétumokról, mert a kormány és az önkormányzatok esetleges lépése üzleti érdekkörök szándékait sértené.

Szita Károly a KaposPont kérdésére megerősítette: Gelencsér Attilával, a megyei közgyűlés elnökével közösen vett részt a Lázár Jánossal folytatott tárgyaláson, a részletekről azonban csak a későbbiekben tud tájékoztatást adni.

A mostani tárgyalásról a kabinet szerdai ülésén tájékoztatja a kormánytagokat Orbán Viktor miniszterelnök.

A hétvégén mintegy százan tüntettek a húságazat helyzetének javításáért és a munkahelyek megtartásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) előtt a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) szervezésében.

A húsipari érdekképviselet petícióját Budai Gyula, a VM parlamenti ügyekért felelős államtitkára vette át. A petíció szerint a döntés a kormány kezében van, hogy elhárítsa a további húsipari csődöket. Egyben jelzik azt is: sem a tulajdonosok, sem a cégvezetők nincsenek abban a helyzetben, hogy a húsipar versenyképességét akadályozó feltételeken változtathassanak. Hangsúlyozták, hogy az egész magyar húsipar mély válságba került.

(MTI)

Címkék: húsipar, Lázár, kormány, Szita Károly, Kaposvár, gazdaság