A szociológus szerint ennek infrastrukturális és településszerkezeti okai vannak.

Több mint 250-en szorulnak segélyre Mezőcsokonyán. Minden ötödik ember. Az önkormányzat élelmiszert és tűzifát is oszt a rászorulóknak. A legtöbben csak közmunkaprogramban tudnak dolgozni. Kevesen járnak be Kaposvárra dolgozni.

- A városban dolgozókat a cégek most már bérletköltséggel is sújtják, ezért nem nagyon éri meg bejárni, nekik, hiszen a közmunkaprogrammal majdnem annyit keresnek nettóban, mint amennyit ott kapnak - mondta Mezőcsokonya polgármestere, Decsi József.

Az országrészek közti különbséget legjobban az oktatásban lehet mérni. A mezőcsokonyai óvodában minden második gyerek hátrányos helyzetű családból származik. Ez tükrözi a megyei helyzetet és a térképen is jól látszik, hogy csak Borsodban és Szabolcsban él több szegény gyerek.

Ezekre a családokra külön gondolnak például a mezőcsokonyai önkormányzat. Műsorokkal kedveskednek a gyerekeknek, és sok felajánlást is kapnak.

- Nagyon sok vállalkozó van, aki segít minket, akár a főzésben, ingyen adnak húst vagy egyéb terméket. A szülők is akik tehetik süteményeket hoznak ezekre a műsorokra - mondta a mezőcsokonyai óvodavezető, Gyánó Péterné.

A családsegítő központban is érzik, hogy egyre több helyen van szükség segítségre. Egy évvel ezelőtt 560 család fordult hozzájuk, idén már 700.

- Arányában tolódott el a hozzánk fordulók problémáinak összetétele. Mert amig tavaly a hozzánkfirdulók 25 %-a küzdött lakhatási, anyagi problémákkal, addig ebben az időszakban most már 32% - tájékoztatott a Szocionet csoportvezetője, Juhász Szilvia.

Az ország kettészakadása a szociológus szerint már több évtizede elkezdődött. Régóta jellemző, hogy északról délre és nyugatról keletre egyre elmaradottabbak a megyék.

- A gazdaság nem telepedett meg ezeken a területeken. Ennek sok oka van, közlekedés, infrastruktúra, egyéb, illetőleg a településszerkezet. A Dél-Dunántúli régióban a kistelepülési szerkezet nagyon meghatározza - mondta a szociológus, Szabó János.

A szakember szerint ezt csak gyors útépítések fordíthatnák meg, ami magával vonzaná a munkahelyteremtő vállalkozások letelepedését is.

Címkék: szegény, ksh, gyerek, somogy, gazdaság