Az elmúlt egy évben több változás is történt a gépjárművekre vonatkozó illetékek, adók, biztosítások, és a különböző szabályozások terén. A legtöbb változás a 2013-as évben is érvényben lesz, ilyen például a gépjárműátírás illetéke, amelyet már nem köbcenti alapján, hanem a gépjármű teljesítménye után kell az illetéket fizetnünk átíratáskor. Ez azt jelenti, hogy kevesebb illetéket kell fizetni a kisebb teljesítményű, öregebb gépkocsikra. Jelen álláspont szerint a gépjárműadó mértéke sem változik az újév első időszakában, és a műszaki vizsgáztatás díja is marad a 2012 nyarán megemelt 22 ezer forintos összeg. A műszaki vizsga során pedig az idei évtől már az aktuális kilométeróra állás is feljegyzésre került a közlekedési nyilvántartásba, ami hosszú távon megoldást jelenthet használtautók kilométeróra visszatekerésének problémájára. De vajon hogyan hatottak ezek a változások a hazai autópiacra, és milyen szempontok alapján választottak a vásárlók leginkább használtautót az idén.

– 2012 a végletek éve volt – mondja Molnár András a kaposvári Karg Autó Kft. Weltauto szakértője. – Tapasztalataink szerint megnőtt a kereslet a 200.000-500.000 Ft közötti gépkocsik iránt, de a 7 személyes egyterűk iránt is sokan érdeklődtek. De leginkább is a néhány éves, keveset futott, újszerű használtautók keresettek a piacon, amelyekből azonban továbbra is hiány van.

weltauto


Törések helyett totálkár

Míg a kötelező biztosítások ára 2013-ban is csökken, jövő évtől a kormány tervei szerint a gépjárművek kárrendezésének szabályozása megváltozik, ami azt jelenti, hogy a töréskáros ügyeket a biztosítók felé kizárólag számlával lehet csak igazolni. Megszűnhet tehát a korábbi gyakorlat, miszerint a biztosító és a károsult megállapodott egy bizonyos kártérítési összegben, amiből az ügyfél saját elgondolása szerint javíttatta meg sérült gépjárművét. Ez azt jelenti, hogy a számla nélkül dolgozó javítóműhelyek várhatóan jóval kevesebb megbízást kapnak majd a jövőben, míg a márkaszervizek jelentősége megnő.

– A márkaszervizeknek számos előnye van, hiszen a szakszerű, hozzáértő szervizelés mellett az autóba beépített alkatrészek minősége is számon kérhető. Az elvégzett munka számlával igazolt és garanciális, ami fontos szempont, hiszen egy esetleges meghibásodás esetén a garanciaidőn belül a szerviz maga, de akár az azonos márkahálózatba tartozó másik szerviz is elvégzi a szükséges javításokat. Továbbá a márkaszervizekben olyan előnyökhöz is juthatunk, mint a minőségjavító intézkedések, gyári visszahívási akciók, szoftverfrissítések térítésmentés elvégzése, vagy egyéb kiegészítő szolgáltatások –hívja fel a figyelmet Molnár András, a Weltauto szakértője.

Egyre több a külföldi használtautó

Az idei év statisztikái alapján a használt gépjárművekre továbbra is nagy igény van, ez azonban leginkább a külföldről behozott autók számában mutatkozik meg: idén ugyanis 84 százalékkal több négykerekű érkezett a határon túlról hazánkba, mint a korábbi években. Ez a növekedés elsősorban a regisztrációs adó jelentős csökkenésének köszönhető. De mire kell figyelnünk, ha külföldről behozott gépjárművet akarunk vásárolni?

Külföldi használtautók vásárlása esetén mindenképpen ellenőrizzük a szervizkönyvet, és a korábbi javításokat. A hivatalos márkaszervizben karbantartott gépjárművek előéletére vonatkozó adatok hazai márkaszervizből is lekérhetőek, így ellenőrizhetőek a korábbi javítások, valamint a gépkocsival ténylegesen futott kilométer. Ezt érdemes még a vásárlás előtt az eladóval együtt megtenni – javasolja Molnár András. –  Számoljunk azzal is, hogy a regisztrációs adót zömmel a vásárlóval fizettetik meg, bár a hirdetésekben ezt nem minden esetben tüntetik fel. Ha mi magunk hozunk be autót külföldről, akkor a járművet a vásárlás szerinti országban ki kell vonatni a forgalomból és ideiglenes kiviteli rendszámot kell rakatni rá, itthon pedig újra forgalomba kell helyeztetni az autót. Ez a procedúra költséges és utánajárást igényel, ráadásul külföldi vásárlás esetén a garanciát is nehezen tudja érvényesíteni az új tulajdonos. Ezért érdemes inkább jól leinformálható, teljes körű garanciát kínáló hazai kereskedésből választani használtautót, ahol a gépkocsik megfelelően karbantartottak, és ahová a későbbiek során is bármikor fordulhatunk kérdéseinkkel.

Az Ön Weltauto márkakereskedése:

Karg Autó Kft.
7400 Kaposvár
Árpád u. 39
www.kargauto.hu

welt autó

Címkék: Weltauto, használtautó, autó, tél, reklám, gazdaság