Vasárnap kezdetben a Tiszántúlon várható további havazás, egyre keletebbre tolódik majd a csapadék. A többfelé erős, olykor viharos északi szél miatt továbbra is számítani kell hófúvásokra. Fagyos idő várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 2 és mínusz 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 0 és mínusz 4 fok között alakul.

17.20

A KVG gépei és munkásai az esti órákra várhatóan mindenütt végeznek a járdák takarításával. Éjszaka, és amennyiben az időjárás megköveteli vasárnap is egész nap dolgoznak.

A meredekebb utcákat kiemelten sózzák, hogy reggel az utak és a járdák egyaránt használhatóak legyenek. A tömegközlekedésben jelenleg nincs fennakadás, az autóbuszok minden útvonalon néhány perces késéssel közlekednek - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtósa, Széki Éva.

15.00

A 67-es főút Pécs felé vezető szakaszán csak a hólánccal felszerelt autósokat engedték tovább.

hólánc havazás 2

A kamionok is nehezen mennek fel a dombtetőre, azonban a megyében még sehol nem okoztak fennakadást a közlekedésben.

kamion havazás

14.00

A KVG összes gépe jelenleg is az utakat járja, a főközlekedési útvonalak után a városgondnoksággal egyeztetve a mellékútvonalakat, a járdákat és a buszmegállókat tisztítják. A hangsúlyt most a gyalogos közlekedésre helyezik.

Az autósoknak a város több pontján, így egyebek mellett a Töröcskei és a Lonkahegyi úton is önmentesítő anyagokat helyeztek ki. Ezek arra szolgálnak, hogy ha valaki elakad, az a kerék alá szórva szabadíthatja ki magát a hóból.

- A helyi tömegközlekedésben jelentős fennakadást nem okoz a jelenlegi időjárás, a Kaposfüredről érkező legutóbbi járat késett 10 percet, a többi autóbusz néhány perces késéssel közlekedik - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtósa, Széki Éva.

A KÖTÉL Egyesület sietett az árokba hajtott autó kimentésére. Szerencsére a balesetben senki nem sérült meg. Az autó tulajdonosa a KaposPontnak elmondta, hogy hirtelen elvesztette az irányítást az autó felett, majd megcsúszott és az árokba hajtott.

kötél életmentő egyesület havazás

12.35

Szombat délre a tűzoltóságok jelentései alapján: Siófok, hó mentes; Marcali, a hó vastagság 4-5 cm; Nagyatádon a hó vastagsága 3-4 cm; Kaposváron 3-4 cm; Barcson 20 cm; Tabon és környékén 1 cm; Böhönyén, Csurgón és Kadarkút térségében a leesett hó vastagsága átlagosan 10 cm. Jellemzően a szél erős, esetenként a viharos sebességet eléri.

A közútkezelő Nonprofit ZRT. tájékoztatása szerint a megye útjai járhatóak, fennakadás nincs. A közlekedés jelentősen lassult. Somogy megyében elzárt település nincs, az utakat folyamatosan takarítják. Jelentésünk időpontjában 23 db saját géppel, 28 fővel és 4 db bérlemény géppel 4 fővel takarítják a megye úthálózatát és további 25 bérelt gép van azonnal alkalmazható, készenléti állapotban.

A szolgáltatók jelentése alapján, a megyében a gáz és villamos áram szolgáltatás folyamatos, üzemszünet, meghibásodás nincs.

A vasúti közlekedésben fennakadásról nem érkezett jelentés.

A Katasztrófavédelem Somogy Megyei Igazgatósága kéri a közlekedőket, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges halasszák el utazásukat. A hólánc használatára kötelezett útszakaszokon hólánc nélkül NE induljanak el.

12.30

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb, 12 órai összesítése alapján változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely–Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen -9 fok alatti hideget mértek. Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas. Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, 40–50 km/h sebességű széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, 60 km/h feletti a légmozgás.

hólánc havazás

A Pécs felé haladó autósokat megállították, és csak hólánccal mehettek tovább, amit a buszöbölben szerelhettek fel.

Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa-Kaposvár között és a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között, az 56-os főúton Bátaszék térségében, valamint Somogy megyében a 66-os főúton Szentbalázs és Gödre kötelezővé tette a hólánc használatát. Ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára.

hólánc havazás 1


A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, sőt egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetése érdekében. Országosan jelenleg a Közút közel 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik az utak hóeltakarításán és síkosságmentesítésén.

Egy autó árokba csúszott Kaposváron szombaton kora délelőtt a Szigetvár felé vezető úton. Információink szerint a balesetben senki nem sérült meg.

autó árok havazás baleset Kaposvár

11.50

A Kvg Zrt emberei és gépei folyamatosan, 24 órás szolgálatban dolgoznak az utakon.
Először a főközlekedési útvonalakat és a buszok útvonalait tisztítják meg, a mellékutcákba várhatóan a délutáni órákban jutnak el.

Az erős szél a városon belül is hótorlaszokat halmozott fel, ez némiképp lassítja a munkát.
A KVG folyamatos kapcsolatban van a Tömegközlekedési Zrt-vel, hogy ha fennakadás van, azonnal tudjon segítséget küldeni.

- Reggel a 15-ös járat akadt el a Lonkahegyen, ahol egy autó megállt előtte. Jelenleg kisebb késésekkel valamennyi járat közlekedik. A folyamatos havazás miatt a Városgondoksághoz még több embert hívtak be. Tolólapos kisgépekkel tisztítják a buszmegállókat, kézi erővel pedig a buszvárókat takarítják folyamatosan - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtósa, Széki Éva.

11.00

Árokba csúszott kamiont mentett a simonfai tetőnél és Kaposváron a Nyár utcában a KÖTÉL Egyesület - tájékoztatta szerkesztőségünket az egyesület vezetője, Bodó László.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint 30 munkagéppel takarítják Somogy útjait, és várhatóan a Szentbalázs - Gödre közötti útszakaszon is kötelezővé fogják tenni a hólánc használatát.

10.05

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb, 9 órai összesítése alapján esik a hó Vas, Zala és Baranya megyében, valamint Somogy illetve Tolna megye nagy részén.

A főutak burkolata Baranya megyében, valamint Körmend, Lenti és Nagyatád körzetében havas, Zalaegerszeg, Keszthely és Nagykanizsa környékén latyakos, Vasvár, Tapolca, Marcali és Tamási térségében hókásás.

A mellékúthálózaton is téliesek az útviszonyok, a Dunántúl délnyugati területein havas a burkolat. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Szentlőrinc és Szekszárd környékéről erős, 40–50 km/órás sebességű széllökéseket jelentettek, így itt hóátfúvásokra kell számítani.

Baranya megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a 67-es főúton Boldogasszonyfa-Kaposvár között és a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között kötelezővé tette a hólánc használatát. Ha továbbra is ilyen intenzitású marad a hóesés a Baranyában, akkor a Mecsek többi átkelési szakaszán is kötelező lesz a hólánc a gépjárművek számára.

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak, sőt egyes helyeken a bérelhető gépeket is bevetik a hóakadályok megszüntetése érdekében. Országosan jelenleg a Közút több mint 130 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik az utak hóeltakarításán és síkosságmentesítésén.

Ugyanakkor a társaság arra kéri az autósokat, amennyiben tehetik, ne induljanak útnak az intenzív havazásban és hóátfúvásokban érintett területeken addig, amíg  a veszélyes időjárás nem csillapodik és akkor is csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel közlekedjenek. Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is találhatnak az érdeklődők.

Amennyiben a közlekedők mégis elakadnának járművükkel, segítséget a tűzoltóság szakembereitől kaphatnak a 105-ös vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

09.55

A Kapos Volán járataiban eddig még nem okozott fennakadást a havazás. Pár perces késések előfordulhatnak, azonban a megye összes települését meg tudják közelíteni a menetrend szerinti autóbuszjáratok. Nagyatád térségében intenzívebb a havazás, erős szél és hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

- Ha továbbra is havazik és nem takarítják megfelelően az utakat, akkor Somogyaracs és Somogybükkösd településekre nem tudjuk elindítani a következő járatokat, mivel a hótáfúvások, hótorlaszok miatt nem fogunk tudni beközlekedni a településekre - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Volán Zrt. személyszállítási osztályvezetője, Eigner János.

09.00

A rendőrség tájékoztatása szerint a Simonfa és Antalszállás közötti útszakaszon kötelező a hólánc használata, aki nem rendelkezik hólánccal azt visszafordítják.

Kaposváron éjjel három órakor indultak el a gépek, hogy alásózzák az utakat. Jelenleg is négy autó van kint. Ha szükséges, újabb gépek állnak rajtra készen a telephelyeken.

Elakadt járművekről eddig nem kaptunk hírt, a tömegközlekedésben két kisebb fennakadás volt, de ezeket is megoldották, járatkimaradás a hó miatt nem volt.

- Az autósokat arra kérjük, hogy mindenki csak téli gumival keljen útra, és a téli útviszonyoknak megfelelően közlekedjen - tájékoztatta a KaposPontot a Kapos Holding sajtósa, Széki Éva.

08.00

A Magyar Közút tájékoztatása szerint a 6703-es jelű, Juta-Pusztakovácsi összekötő úton, valamint Mezőcsokonyánál teljes útlezárás van Somogyban.

Kaposváron szombaton 17 centiméteres hó hullhat. Vasárnap pedig 2 centiméteres hótakaróra lehet számítani. Szombaton -2 és -4, vasárnap -4 és -8 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton az ország déli megyéiben (Dél-Dunántúl) 10-20 cm friss hó várható, a déli országhatár mentén akár 30 cm hullhat. Délutántól az erősebb havazás súlypontja fokozatosan tolódik a délkeleti országrész fölé.

Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések az országban jellemzően meghaladják a 50 km/h-t, de a legerősebb lökések 60-70 km/h körül várhatók. A már hóval borított tájakon a nap első felében a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél jelentős hóakadályokat is emelhet. A megerősödő szél a hóval borított tájakon máshol is hordja majd a havat.

Várható hóvastagság szombaton:

Vasárnap kezdetben a Pécs-Szolnok-Miskolc vonaltól keletre várható havazás, később pedig a keleti területeken, hófúvás továbbra is lehet többfelé az erős, olykor viharos északi szél miatt. Fagyos idő várható.

Hétfőn elsősorban az északi országrészben, valamint a Dunántúlon várható egy-egy hózápor, kisebb havazás. Mérséklődik a szél, csak helyenként lehet élénk széllökés. Folytatódik a fagyos idő.

hó

A jövő héten tovább folytatódik a fagyos idő, többfelé hajnalonta erős fagyra kell készülni. Egy-egy hózápor, kisebb havazás továbbra is előfordulhat. Időnként megélénkülhet a szél.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a teljes gépparkjával azon fog dolgozni, hogy megszüntesse majd a hóakadályokat, ugyanakkor a társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú és a téli, havas-jeges útviszonyok közepette is közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal induljanak el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hóeltakarításra és síkosságmentesítésre felkészített járművei és 78 üzemmérnökségének közel 3500 dolgozója 12 órás váltásban fog dolgozni ezen a hétvégén is. A társaság összesen mintegy 750 gépe áll bevetésre. Több helyen már pénteken - preventív jelleggel - elkezdik a sószórást.

hó deseda

Ha úton vannak és hóakadályokat észlelnek vagy érdekes képet készítettek a havazásról küldjék el nekünk az info(kukac)kapos.hu e-mail címre! Folyamatosan figyelemmel kísérjük az útviszonyokat Somogy útjain! A téli gumi használata most már elengedhetetlen! Vezessenek rendkívül óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Címkék: narancssárga risztás, hóátfúvások, havazás, Somogy, tél, gazdaság