A már működő vállalkozásoknak, akik 2013. január 1-jével a tételes adóra vonatkozó szabályok szerint kívánják teljesíteni adókötelezettségeiket, 2012. december 1. és 31. közötti időszakban kell bejelentkezniük a törvény hatálya alá.

Azon adózóknak, akik (amelyek) a 2012. adóévben az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adóztak, és 2013. január 1-jével a tételes adó alanyaivá szeretnének válni, 2012. december 1-je és december 20-a között ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól.

A tevékenységüket év közben kezdők 2012-ben az okmányirodai és a cégbírósági nyilvántartásba vételi kérelemmel egyidejűleg előterjesztett kérelmük esetében a nyilatkozat adatai elektronikus úton – az ún. egyablakos rendszeren keresztül – érkeznek meg az állami adóhatósághoz.

A közvetlenül az állami adóhatósághoz bejelentkező egyéni vállalkozónak minősülő adózók, (pl. ügyvédek) a ’T101 jelű adatlapot használhatják.

A már működő, egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozók a T101E bejelentő lapot nyújtják be.

A már működő kkt., bt., egyéni cég a ’T201T jelű adatlap útján, kizárólag változás-bejelentés keretében jelentkezhet be.

A felsorolt nyomtatványok 2012. december 1-jétől alkalmasak a fenti bejelentés megtételére, mivel a bejelentkezésre vonatkozó rendelkezések az említett napon léptek hatályba.

A bejelentés végrehajtható okiratnak minősül. Az állami adóhatóság a kisadózó vállalkozások tételes adófizetési kötelezettségét a végrehajtható okirat alapján tartja nyilván.

Az állami adóhatóság tájékoztatót küld a nyilvántartásba vételről és az adókötelezettség teljesítésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókról az adózók számára.

A kisadózó vállalkozások tételes adója kiváltja a vállalkozói személyi jövedelemadót, a vállalkozói osztalékalap utáni adót, vagy átalányadót, társasági adót, a személyi jövedelemadót, járulékokat, a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót és a 10, illetve 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást, valamint a szakképzési hozzájárulást - tájékoztatta szerkesztőségünket a NAV Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtóreferense, Barlai Krisztina.

Címkék: kisadózás, adózás, eva, kata, határidő, gazdaság