Az egyre spórolósabb családi költségvetések a vállalkozások jövőjére is kihat, többen állami segítséget sürgetnek. Erről is szó volt ma egy vállalkozói fórumon Kaposváron.

A horvát tengerpartot egyre többen nézik a tévén keresztül. A családok ugyanis öt éve egyre kevesebbet költenek. A várakozások szerint pedig a jövőben még inkább megnézik, mire adnak ki pénzt. Az egyik piackutató szerint a legtöbbet élelmiszerre, dohányárura és alkoholra költenek majd az emberek.

- Ez önmagában nem baj, az a baj, hogy ez arányaiban sok és nem tudnak költeni olyan dolgokra, amikre egyébként kezdtünk hozzászokni a kétezres évek közepén, tehát utazásra, általában szolgáltatásokra - mondta a GFK Hungária Piackutató Intézet ügyvezető igazgatója, Kozák Ákos.

Ez persze a vállalkozók helyzetére is kihat, ezért szeretnék, ha állami segítséget kapnának.

- Különben sem a válságot nem tudja a kormány kezelni, sem pedig a kisvállalkozóknak nem lesz ereje ahhoz hogy ilyen válságidőszakban kitartsanak - mondta a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöke, Daxner Gábor.

A kormányfő pénteken jelentette be, hogy a devizahitelesek és az eladósodott önkormányzatok megsegítése után az adósságcsapdában vergődő vállalkozókon is segít valahogy a kormány. A VOSZ azonban tőke és gazdaságfejlesztési alapokban látja a kilábalást.

- A VOSZ azt szeretné, hogy nagy nemzeti programok jöjjenek létre, 10-12 ilyen program létrejöhetne, ahol sok mikro kisvállalkozás összejöhetne, a tőkéjét és a munkáját összetolhatná és ebben tőkéstársként is beszállhatna az állam - tájékoztatott a Vállalkozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója, Perlusz László.

Napjainkban mintegy 3 millió ember megélhetését biztosítják a hazai kis és középvállalkozások.

Címkék: vosz, daxner, spórolás, család, gazdaság