Az első postán érkezett ajándékdobozokat már hétfőn becsomagolták, és Joulupukki, a lappföldi Mikulás vitte a fővárosi 56-osok terén lévő Mikulásgyárba.

Az évek óta felállított gyárban idén december 6. és 21. között szortírozzák és csomagolják a beérkezett ajándékokat, élelmiszereket a Magyar Vöröskereszt (MV) önkéntesei - hangzott el a gyűjtést megnyitó sajtótájékoztatón hétfőn.

Míg 2011-ben negyvenezer adományozó érkezett a Mikulásgyárba, idén hatvanezer látogatóra számítanak. Tavaly 275 ezer ajándékcsomag készült el. Idén mintegy százzal több, tehát több mint ötszáz önkéntes vesz részt a szortírozásban és a dobozolásban - mondta el Göndöcs Zsigmond, a MV elnöke.

Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője hangsúlyozta, a gyűjtés mottója: chips helyett hozzon inkább egészséges élelmiszert! Zsolnai szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a mélyszegénységben élő gyermekeknek sem elsősorban édességekre van szükségük, hanem tartós élelmiszerre. A különböző betegségek, élelmiszerallergiák miatt pedig fontos lenne, ha az adományok közé sok egészséges élelmiszer kerülne. Ezeken kívül természetesen ugyanúgy számítanak játékokra, mesekönyvekre, meleg ruhákra és tisztálkodószerekre is.

A jótékonysági akció munkáját a fővárosi közműszolgáltató cégek is támogatják. Csaknem 15 ezer dolgozó kezdte meg az élelmiszerek, ruhák, tisztálkodó szerek és játékok gyűjtését, ugyanakkor sokan önkéntes munkát is végeznek a központi csomagolóüzemben. A közműszolgáltatók hozzájárulnak a Mikulásgyár működéséhez is.  

A szervezők az országban több helyen is felállítottak gyűjtőpontokat, így Debrecenben, Kaposváron, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, Győrben és Zalaegerszegen is.

Kaposváron a Kaposvár Plázában várják a felajánlásokat.

A MikulásGyár elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, játékokat, édességet vár adományként. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a rászorultaknak tartós élelmiszerre van a legnagyobb szükségük, így, amennyiben lehetőségük van, hozzanak minél több konzervet, tésztát, lisztet, cukrot, olajat stb. A Mikulásgyár nagyon szívesen fogad játékokat, könyveket is, ám arra kérjük az adományozókat, hogy olyan ruhákat, könyveket hozzanak, amelyeket maguk és gyermekük is szívesen fogadna.

Az adományokat bárhol postára is lehet adni, a Magyar Posta ingyenesen eljuttatja az ajándékokat a gyárba, amennyiben a dobozon szerepel a Mikulásgyár neve.

Az összegyűlt ajándékokat ezúttal is a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetei osztják szét a leginkább rászorulók között. A szervezetek elérhetőségeiről és a rá szorultsági szempontokról részletek a www.voroskereszt.hu internetes oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Címkék: felajánlások, Mikulásgyár, Magyar Vöröskereszt, gyűjtés, Kaposvár, gazdaság