Hiszen azon dolgoznak a pedagógusok, hogy mindenkit arra a területre irányítsanak, amelyben tehetséges.

A Lakics gyár az egyik olyan kaposvári üzem, amelyik segíti a tehetséges diákokat. Több helyi vállakozás is bekapcsolódott ugyanis már a gyakorlati szakképzőhelyek sorába. Ez is része annak folyamatnak, amelyik a minőségi szakképzésre törekszik. Szakemberek szerint ezt segíti az is, hogy januártól az iskolák közös irányítás alatt lesznek. De az is fontos, hogy ne mindenki akarjon diplomát szerezni.   

- Általában visszaállítnai a munka becsületét, azt hogy érdemes dolgoni és amunak nemesít. Ha ez újra visszajön és mindenki a saját kvalitásának megfelelő területre téved, illetve nem téved, hanem da irányítják, akkor lehe majd arról beszélni, hogy a mgyar gazdaság megerősödik és kitermeli azokat a forrásokat,amik szükségesek a továbblépéshez - mondta az Eötvös műszaki szakközépiskola és szakiskola főigazgatója, Horváth Miklós.

A hiányszakmák felmérése folyamatos.

- Meg is kezdődik december hónapban azoknak a kérdőíveknek a feldolgozása, kitöltése amelyek a következő tanév, pontosabban amikét év múlva indul tanév a hiányszakmákat a támogatott és nem támogatott képzéseket fogja a bizottság meghatározni - mondta a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, dr. Gulyás Árpád.

A tehetségtanács is megkezdte működésést. A megyében 25 tehetségpont működik és több mint 1000 gyerekkel foglalkozi. Ezzel országosan kimelkedő helyen áll Somogy.

- Ez egy országos program, elindul a tehetség híd legkésőbb januárban. Ez egy 2 milliárdos program, ennek egy külön fejezete foglalkozik azzal, hogy azok a tehetséges fiatalok, akik sajnos elmentek külföldre. ezek minél előbb jöjjenek vissza, hiszen Magyarország akkor lesz gazdag, ha a szürkeállománya itthon lesz - mondta a Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke, Sárdi Péter.

A szakképzés átalakítása 3-5 év múlva érződhet a gazdaságban.

Címkék: Lakics gyár, iparkamara, tehetséggondozás, Somogy, gazdaság