2011-ben az adóhatóság 29.000 hátralékos adózót tartott nyilván, míg 2012-ben a számuk meghaladta a 32.000-et! A hátralékkal rendelkező adózók közül egy főre átlagosan 94. 000 forint elmaradás jut.

Az adóigazgatóság a hátralékállomány csökkentése céljából folyamatosan végrehajtási cselekményeket foganatosít, mely magában foglalja az inkasszó, munkabérletiltás, ingó, ingatlan foglalás cselekményét.

Október végéig a Somogy Megyei adóigazgatóság 14.800 adózó esetben bocsátott ki inkasszót, a kiadott jövedelem letiltások száma meghaladta a 2000-et. A végrehajtási cselekmények hatására jelentősen csökken a működő cégek és magánszemélyek hátralék állománya.

Ingófoglalást összesen 957 esetben kezdeményezett, mely jellemzően gépjárműfoglalásra, műszaki cikkek foglalására irányult. Ingatlan foglalást 544 esetben rendelt el, azonban árverés 46 esetben történt. Megfigyelhető, hogy árverésre kerülő ingatlanoknál a termő-, szántó földek piacképesek, azonban a lakóházak árverése a tulajdoni hányad megosztása, illetve a beszűkült ingatlanpiac miatt nehézkes, ezáltal a tartozások beszedése is kevéssé eredményes ezekben az ügytípusokban - tájékoztatta szerkesztőségünket a NAV Somogy Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Fülöp Eszter.

Címkék: hátralék, magánszemélyek, növekedés, adósság, NAV, gazdaság