Mint arról korábban beszámoltunk: a családi vállalkozás az Új Széchenyi Terv telephely-fejlesztési pályázatán 55 millió forintot nyert. A támogatás a beruházás költségeinek 1/3-át biztosítja. A kivitelezéskor az elsődleges szempont a környezet- és energiatudatos működtetés volt. A fejlesztés új munkahelyeket is teremt, a projekt fenntartási időszakának végére 7 fővel növeli alkalmazottai létszámát a cég. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az Alfa-Tóth Kft. 1991 óta működik Kaposváron, a Szent László utcában. A családi vállalkozás a piaci igényekhez alkalmazkodva a minőségi fa ajtó-ablak gyártásra, és a műanyag nyílászáró értékesítésre szakosodott. A ’90-es évek végén új műhellyel bővült telephelyük, 2004-ben pedig önálló értékesítési pontként működő bemutatótermet hoztak létre a Bajcsy-Zsilinszky utcában. A Videoton Ipari Parkban 2010-ben vásárolt a cég 1 hektáros, a beruházásra alkalmas területet.

Az Új Széchenyi Terv telephely-fejlesztési konstrukciójában sikeresen pályázott a vállalkozás. Az elnyert 55 millió forintos támogatással együtt a projekt kalkulált költsége 125 millió forint volt. A támogatói szerződést 2011 januárjában írták alá. Az építkezés Borbás Gábor tervei alapján 2011 májusában kezdődött. A tervezett költségeken felül a cég önerőből járult hozzá a vízmű fejlesztéshez, a villamos energia és csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítéséhez, valamint építette ki a komplett belső úthálózatot.

Az épület kivitelezésénél – a környezet- és energiatudatos működtetés érdekében - rendkívül fontos szempont volt az alacsony üzemeltetési költségeket eredményező műszaki megoldások alkalmazása. A képződött hulladékra alapozva fa aprítékkal adagolható, automatizált, puffer tartályos kazánrendszert építettek, kombinált radiátor és padlófűtéssel. A használati melegvizet víz-levegő hőszivattyú állítja elő, a villanykapcsolókat fényérzékelők helyettesítik, a vizes blokkokba víztakarékos, önzáródó csapokat építettek be. Az energiatudatos üzemeltetést szolgálják a 3 rétegű üveggel ellátott - passzívházra jellemző - homlokzati nyílászárók, és a jelentős fényt bebocsátó tetőbevilágítók.

Az Alfa-Tóth Kft. vállalta, hogy a projekt fenntartási időszakának végére 7 fővel növeli alkalmazottai létszámát. Az új gyártócsarnok által biztosított kapacitásbővülésnek köszönhetően a cég nagyobb, országos projekteken is indulhat.

Címkék: Alfa Tóth Kft., Új Széchenyi Terv, vállalat, beruházás, fejlesztés, gazdaság