A megyei fideszes képviselők a napokban mérik fel, hogy melyik település pontosan mennyivel és kinek tartozik.

Előbbre lépni, vagy egy helyben topogni? Sok helyen merült fel ez a kérdés az elmúlt években országszerte. Nagybajom a sportcsarnok miatt van adósságcsapdában, ami további adósságokat termelt. Ennek mértékéről tárgyalt ma a térség országgyűlési képviselője és a település vezetése.  

- Van 160 millió kifizetetlen számlánk a sportcsarnoknak a bérleti díja, van 70 millió forintos folyószámla hitelünk, van egy 20 millió forintos munkabér hitelünk és egy 40-43 millió forintos szállítóiállomány tartozásunk - mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné.

Ehhez jön még egy 100 millió forintos fejlesztési hitel. Mint ismert az állam részben, vagy teljesen átveszi a települések hiteleit.

Azonban, ha valamelyik önkormányzatnak az adósság mellett megtakarítása is van, akkor annyival csökkenhet a támogatás.

- Hogyha ez a megtakarítás konkrét és tervezett fejlesztést szolgál, akkor véleményem szerint azt nem érinti, de az nem lehet, hogy az adósságot az állam kifizeti és egyébként pedig egy másik zseb az pedig tele tömve marad és abból meg fejleszteni lehet - mondta a Fideszes országgyűlési képviselő, Móring József Attila.

A megyében csaknem minden második településnek van adóssága. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mennyinek van megtakarítása. A napokban tárgyalnak arról, hogy az 5 és 50 ezer fő közötti kisvárosok adósságának mekkora részét vállalja át az állam. Somogyban ez kilenc települést érint.

Címkék: átvállalás, önkormányzatok, megtakarítás, állam, adósság, gazdaság