Begyűjtésüket némi türelmi idő után, decemberben kezdi meg a vízügy - tájékoztatta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője az MTI-t szombaton.

A stégek eltávolítása azért szükséges, mert a jég megrongálja, összetöri a vízben maradt darabokat, amelyek így veszélyforrássá válhatnak. A vízügyesek arra számítanak, hogy az idén sem marad a szokásos 20-30-nál több olyan stég, amelyet nekik kell eltávolítaniuk.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint hiába kötelező azonosítóval, névvel és címmel ellátni a balatoni stégeket, a gazdátlanná vált darabok tulajdonosai kideríthetetlenek. A vízügy fél éven át őrzi meg, aztán megsemmisíti a begyűjtött stégeket. A későn ébredő tulajdonosok a kiemelési és a szállítási költség megtérítése után visszakaphatják stégjüket.

Pécseli Péter elmondta: a Balatonnál szombaton 42 centiméteres vízállást mértek, ami jóval elmarad a 70 centiméteres üzemi vízszintminimumtól, de kedvezőbb az elmúlt száz év minimumrekordjánál, a 2003 őszén mért 23 centiméteres vízállásnál. A Balaton vízminősége továbbra is kiváló.

A tó vízgyűjtőjén az idén a sokéves csapadékátlagnak csak a 60-70 százaléka hullott. Az előrejelzések sem kecsegtetnek a helyzet javulásával, optimális esetben is 65-80 centiméter körül valószínűsíthető májusban a Balaton vízszintje, szemben az olyankor szokásos és kívánatos 110 centiméterrel - írja a hirado.hu.

Címkék: begyűjtés, vízgyűjtő, stég, december, Balaton, gazdaság