A fejlesztésekben érdekelteknek együtt kell eldönteniük, mire adnak be uniós pályázatot. A magyar állam 22 és fél milliárd euróra számít Brüsszeltől, Európa azonban legalább négy milliárddal kevesebbet adna.

600 millió forintból újult meg idén nyárra az Igali fürdő. A beruházás egy részét az Európai Unió támogatta. A település a következő uniós ciklusban is erre szeretne építeni.

- Egy négy csillagos szállodát mindenképpen szeretnénk felépíttetni. Olyan befektetőt várunk, illetve ehhez uniós projekteket is keresünk, amely a fürdőt összekapcsolja, egy emeltebb szintű szolgáltatást nyújt, de ugyanakkor a fürdőre is támaszkodik - mondta Igal polgármestere, Obbás Gyula.

- Majdnemhogy ki merem mondani, hogy ez a mostani két év ez fontosabb, mint az azt követő hét - mondta a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila.

Ahhoz, hogy az igaliak megvalósíthassák álmaikat, előre kell tervezniük, mint ahogy az összes településnek Somogyban. Ezért rendeztek terület-, és vidékfejlesztési konferenciát. Az előadók nem győzték hangsúlyozni: egységes jövőkép kell, ehhez kapcsolódó fejlesztési területek amiket az önkormányzatoknak, a vállalkozóknak és a megyében élőknek közösen kell elkészíteniük.

- Ha megnézzük födrajzilag, akkor azt látjuk, hogy más a jövőképe Kaposvárnak, teljesen más mondjuk a turisztikai spezializációra épülő Balatonnnak a déli partja, teljesen más a kistelepüléseknek, a Zselicnek amely főként a zöld gazdaságra, a helyi gazdaságra épül, vagy más a Dél-Dráva településeinek a jövőképe - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Csizmadia Norbert.

Kaposvár a 2020-ig tartó időszakban a városlakók rezsiköltségein akar csökkenteni. A két legfontosabb fejlesztési terület egyike az energiafüggetlenség elérése, a másik a munkahelyteremtés.

- Biztonságot akar abban, hogy a gyerekei is tudjanak dolgozni és neki is megmaradjon a munkahelye, ezért pedig 2020-ig az Európai Unió foglalkoztatási szintjét kell elérnünk, amely 1800 új munkahelyet jelent - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A 2014 és 2020 közötti időszak költségvetéséről a napokban döntenek Brüsszelben. Magyarország legalább 22 és fél milliárd euró kohéziós támogatást akar elérni.

Címkék: vidékfejlesztési, konferencia, pályázat, Kaposvár, gazdaság