A programok hatékony megvalósítása érdekében tartott a SMKH Munkaügyi Központja Közfoglalkoztatási és Koordinációs Osztálya tájékoztatót a települések polgármesterei, jegyzői számára 2012. november 15-én.

A jövő év elején indítandó, a tavalyi évhez hasonló létszámú közfoglalkoztatott réteget érintő programokkal kapcsolatosan dr. Sárközi Ferenc dandártábornok, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási szakmai tanácsadója tartott mindenre kiterjedő tájékoztatást. 2013-ban a kazánprogramon túl, további hét programelemre nyújthatnak be a települések kérelmet a mezőgazdaságban, az illegális hulladéklerakók felszámolásában, a belvízelvezetés javítása területen, a mezőgazdasági földutak rendbetétele területen, a közúthálózat javítása területen, a téli és egyéb értékteremtő munkaterületen, továbbá a helyi sajátosságokra vonatkozóan is tervezhetnek közfoglalkoztatási programot.

A tavalyi évhez képest változást jelent, hogy 2013-ban a támogatás az egyes programelemek tartalmához kapcsolódóan alakul. Megkülönböztetik a tárgyalások során a „csak” szociális közfoglalkoztatást a valódi (kicsit üzemszerű) piaci eredményt is biztosítani tudó programoktól. Ez utóbbi esetben – ott ahol közgazdasági értelemben is fellelhető eredmény elérése a cél ─, a program érdemi megvalósításához szükséges források biztosíthatóságának a feltételeit fogják vizsgálni. Így akár magasabb támogatást is kaphatnak azok a települések, akik programjukkal a feltételeknek megfelelnek. Újdonság továbbá az is, hogy januártól lehetőség nyílik a hagyományos programokon túl további, a helyi sajátosságokra épülő új programelem megvalósítására is akkor, ha gazdaságossági számítással annak a várható előnye, haszna bemutatható.

A tavalyi év tapasztalatai alapján további, a Startmunka programokhoz kapcsolódó témákban is tájékoztatást kaptak a polgármesterek: az élelmiszerbiztonsági tudnivalókról a SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi igazgatóság osztályvezető főállatorvosa, a munkavédelemhez kapcsolódó szabályokról, a SMKH Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének munkaédelmi igazgatóhelyettese, valamint a mezőgazdasági programhoz kapcsolódó könyvelési tudnivalókról Andocs község polgármestere osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A programon mintegy kétszáz érdeklődő vett részt - tudta meg a KaposPont a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától.

Címkék: TAVALYI, ÉV, alapján, startmunka, porgram, belvíz, Somogy, gazdaság