Október 13-a óta online árverésen próbálják értékesíteni a tervezett MotoGP-pálya, a Balatonring területét. A 195 hektáros, belterületbe vont földdarabon lett volna a tervezett motorospálya aszfaltcsíkja, a területen nincsenek épületek, évek óta érintetlen, a betonozást előkészítő földmunkák sem látszanak, a helyet ellepte a méteres gaz.

Az árverés december 12-én, 14 óráig tart, a kikiáltási ár 1,5 milliárd forint, a minimumár 750 millió, a licitlépcső 15 millió forint, az érdeklődőknek 150 milliós árverési előleget kell letenniük.

A magyar állam összesen 35 milliárd forintot (20 milliárd forint állami támogatást és 15 milliárd forint állami hitelgaranciát) adott volna a gyorsasági motorpályára, melynek alapkövét 2008 őszén tették le, földmunkáit 2009 nyarán kezdték. A pénzügyminisztérium szakértői azonban kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartották a Balatonring megépítését, így az építkezés 2010 tavaszán félbeszakadt. A motorpálya 2008 óta kiemelt beruházásnak számít, ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a kormány biztosítja a gyorsított, szinte egyablakos ügyintézést az egyébként bonyolult közigazgatási hatósági engedélyeztetési eljárásban, de semmilyen anyagi segítséget nem nyújt.      

Az ingatlan bármikor megtekinthető, az árverési adatok szerint nincs olyan személy, akinek sikeres árverés esetén sem kell kiköltöznie, a telket bányaszolgalmi jog, vezetékjog, és földmérési jelek elhelyezését biztosító használati jog terheli.
Végrehajtási és zálogjogok a sávolyi motorospálya telkén
- Sávoly Község Önkormányzata, végrehajtási jog 195 millió forint értékben
- Share Szennyvíztisztító és Szolgáltató Kft., önálló zálogjog 393 millió forint értékben
- Nemzeti Adó- és Vámhivatal, végrehajtási jog 154 millió forint értékben
- Sávolyi Termálcentrum Kft., végrehajtási jog 9,7 millió euró értékben (2,7 milliárd forint)
Összesítve hozzávetőlegesen 3,5 milliárd forint.

Az ingatlan a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-é, a tulajdoni lapról látszik, hogy számos végrehajtási jog, és zálogjog terheli. Két sikertelen árverés után félpénzért vihetik.

A marcali önkormányzat nem árulja el, miért 1,5 milliárdról indult a licit. „Az ő kompetenciájuk, hogy a saját maguk által készített iratot a nyilvánosság elé tárják-e vagy sem. A javasolt összeget a végrehajtó általában elfogadja, most is így történt."

Az ingatlanon a sávolyi Önkormányzatnak 195 millió forint értékben van végrehajtási joga. Bobek József, a település polgármestere ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy „tudomásom szerint a mai napon nem áll fenn tartozás." Ez ellentmond a tulajdoni lapon lévő bejegyzésnek.

A december 12-ig tartó árverésre érvényes licit még nem érkezett.

(Forrás: Index)

Címkék: MotoGP, elárverezik, Sávoly, ingatlan, pálya, gazdaság