A PSZÁF szerdai közleménye szerint a felügyelet november 6-ától 16 hazai online biztosításközvetítőnél folytatott fogyasztóvédelmi témavizsgálatot. Ennek során szúrópróbaszerű matematikai számításokkal, próbavásárlásokkal azt vizsgálták, hogy a biztosításközvetítők honlapjain kalkulált kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megegyeznek-e a biztosítók ugyanazon konstrukciókra és ügyfélkörre meghirdetett díjaival, illetve számításaival.

A PSZÁF megállapította, hogy a Biztosítás.hu Biztosítási Alkusz Kft., a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft., Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft., Konexus Biztosítási Alkusz Kft., a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt., a Porsche Biztosításközvetítő Kft., a Praeventio Biztosítási Alkusz Kft., a Somogy Bróker Biztosítási Alkusz Kft. és a Rombusz Bróker Biztosítási Alkusz Kft. esetében a konkrét kalkulált díjak nem egyeztek meg az érintett biztosítók meghirdetett díjtarifája alapján kiszámított díjjal.

Az érintett biztosításközvetítők - nyolc alkusz és egy többes ügynök - ezzel megsértették a biztosítási törvényt.

A PSZÁF határozataiban megtiltotta a jogszabálysértő magatartás folytatását, és kötelezte a biztosításközvetítőket, hogy díjkalkulátoraikat a továbbiakban a biztosításszakmai jogszabályi előírásoknak megfelelően működtessék.

Ha a biztosításközvetítő tevékenysége során olyan hibát követ el, amely esetlegesen hátrányos a szerződést megkötött ügyfélre, a törvény szerint ezért az adott közvetítő tehető felelőssé - közölte a felügyelet.

Emellett vezetői levélben hívta fel az érintett biztosításközvetítők figyelmét a PSZÁF arra: ha nem minden piaci szereplő ajánlatát közlik, akkor ezt a tényt a hiányzó biztosítók nevének feltüntetésével honlapjukon figyelemfelhívó módon jelezzék a fogyasztóknak.

(mti)

Címkék: elmarasztalás, pszáf, biztosító, fogyasztó, online, gazdaság