Kiemelt támogatási területnek számított idén az állattartás és a kertészet.

Rajczi Balázs négy nagy és két csikó lova nagyban megkönnyíti a fiatal gazda mindennapjait: - kisebb szállítási munkát és a legelőápolást tudom velük megcsinálni - mondta az agrármérnök.

Családjával csaknem 40 hektáron birkákat is tenyészt. Új szerelme a méhészkedés. 2008-ban ezért döntött úgy, hogy állami pénzre pályázik. 10 milliót nyert. Azóta 200 méhcsaládja van, darabját több mint 30 ezer forintért vásárolta.

- Az agrárszektorban, akinek nincs anyagi illetve családi háttere, eléggé leszűkíti a tevékenységének körét. Ezt is bizonyítja, hogy a legtöbb pályázó méhész, mert az alapokat lehet lerakni ebből a forrásból - tette hozzá Rajczi Tamás.

A nagyszámú támogatói kérelemre tekintettel a Vidékfejlesztési Minisztérium a korábban rendelkezésre álló négymilliárd forint összegű forrást csaknem megháromszorozta. Somogyban mintegy 400 millió forint támogatást osztottak ki.

130 fiatal gazda adott be idén pályázatot és 40-en nyertek. Mindegyikük 40 év alatti és 90%-uk több mint 10 millió forint támogatást kapott.  

- Öt évig üzemeltetniük kell ezt a vállalt gazdaságot, a harmadik év végére el kell érni a vállalt volument. Fontos dolog, hogy életvitelszerűen ebből kell élniük, fő állásban kell ezt végezniük. Le kell mondani, ha valakinek van más állása - mondta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal somogyi vezetője, Gombos Sándor.

Idén kiemelt területnek számított az állattartás és a kertészet. Továbbá plusz pontot kaphatott az, aki tanyán, vagy hátrányos helyzetű településen folytatja tevékenységét. A tervek szerint jövőre a kormány újabb pályázatot ír ki a fiatal gazdáknak.

Címkék: 400, gazda, pályázat, millió, pénz, támogatás, gazdaság