Lassan beköszöntenek az első fagyok, és +7 C fok alá süllyed a nappali hőmérséklet, ezért erősen ajánlott a téli abroncsokat felszereltetni az autóra.

-    A nyári gumik használata ebben a szezonban igen veszélyes lehet, fagypont körüli hőmérsékleten ugyanis az abroncsok rideggé válnak, és nem képesek megfelelő tapadást biztosítani. Ez a csúszós, nyirkos utakon jelentősen megnöveli az autó fékútját, rosszabb esetben pedig teljesen irányíthatatlanná válik a gépkocsi – figyelmeztet Kerényi Balázs, a Weltauto kaposvári szakértője.

A megfelelő téli gumi kiválasztásánál fontos, hogy a közlekedésbiztonsági szempontokat helyezzük előtérbe, és ne feltétlenül az ár, inkább a minőség és megbízhatóság alapján döntsünk. A legjobb, ha megkérdezzük a márkaszervizek szakértőit, de tájékozódás képpen érdemes megnézni a független szervezetek által készített gumitesztek eredményeit is. A legismertebb talán az ADAC téli gumi tesztje, amelyben a német szervezet megvizsgálja többek között a gumik viselkedését száraz, nedves, havas és jeges úton, valamint az üzemanyag takarékosságot és a kopásállóságot is.

-    A döntésnél fontos, hogy az általunk kiválasztott téli gumi jégen és hóban jól fogjon, ugyanakkor figyelni kell a vizes úton nyújtott teljesítményre is, miután hazánkban sokkal inkább jellemző az őszi-téli szezonra a latyakos, vizes aszfalt, mint a vastag hóréteg – mondja Kerényi Balázs.

weltauto


Sok autótulajdonos csak késő ősszel, vagy tél elején veszi észre, hogy a tavalyi abroncsokat cserélni kell, ezért érdemes mielőbb megvizsgálni a régi gumik állapotát. Olyan abroncsot, aminek a profil mélysége nem éri el a 4 mm-t, már nem javasolt felszereltetni, és azt is ellenőrizzük, hogy nincsenek-e repedések a blokkok között. Rendszeres használat esetén érdemes 3-4 évente új téli gumi szettet vásárolni. A téli időszakban jelentősen megnő annak szerepe is, hogy milyen állapotú, és mennyire szakszerűen karbantartott a gépkocsink. Éppen ezért érdemes még az első nagyobb fagyok előtt felkészíteni az autót a téli üzemre.

-    Az olajszint és a hűtőfolyadék szint ellenőrzése mellett az ablakmosó folyadékot is fagyállóra kell cserélni, illetve ajánlott új, jól illeszkedő ablaktörlő lapátokat felszerelni. A fékek állapotát és az akkumulátort ellenőrizessük szakemberrel, továbbá nézessük meg a pollenszűrőket is, hogy elkerüljük a túlzott párásodást – teszi hozzá Kerényi Balázs, a Weltauto szakértője. - Mindemellett télen, amikor korán sötétedik, nagyon fontos, hogy az autó láthatósága tökéletes legyen, ezért elengedhetetlen a jól beállított fényszóró és a megfelelő erősségű izzók. Indulás előtt ellenőrizzük az irányjelzőket, fényszórókat és a féklámpát, főleg, ha esti vezetésre készülünk.

A kevés gyakorlattal rendelkező sofőröknek érdemes a téli időszak beköszöntével vezetéstechnikai tréningen részt venni, vagy lezárt útszakaszon gyakorolni. Ne feledjük, a sofőr és az utasok biztonságára ebben a szezonban fokozottan kell figyelni!

Az Ön Weltauto kereskedése:
Karg Autó Kft.
7400 Kaposvár
Árpád u. 39
www.kargauto.hu

welt autó

Címkék: felkészítés, Weltauto, autó, gazdaság, reklám, tél