A közlemény szerint a 100 százalékos állami tulajdonú társaságokat 20 millió forint alaptőkével alapítják meg, 3-3 tagú igazgatósággal és felügyelő bizottsággal.

Az átalakítás következő ütemében az MNV Zrt. feladata a teljes fúzió megvalósítása, amelynek során a jelenleg működő Volán-társaságok állami tulajdonban lévő részvényeit apportálják a régiós központi társaságokba, és ennek a folyamatnak az eredményeként végül összesen 7 Volán társaság marad.

Az MNV kiemeli, hogy a folyamat az érintett szakszervezetek bevonásával, azok folyamatos tájékoztatása mellett történik. A tervek szerint a teljes szervezeti integráció legkésőbb 2014 végére valósulhat meg. A fúziót követően a régiós társaságok az eddigieknél versenyszempontból felkészültebb vállalatok lesznek, költséghatékonyabban szolgálhatják a közösségi közlekedést, ami a szolgáltatás minőségének javításával az utazók érdekét is szolgálja.

A Volán-társaságok átalakítása a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. koordinálásával történik. A fokozatos átalakítás a közösségi közlekedés hatékonyságának növelése érdekében szükséges a 2010-ben megfogalmazott kormányzati szándék szerint - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A megalakuló régiós társaságok: az ÉMKK Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (székhely: Miskolc), a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. (székhely: Békéscsaba), a DDKK Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (székhely: Kaposvár), az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (székhely: Szombathely), a KNYKK Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.(székhely: Tatabánya) és a KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (székhely: Szolnok).

Címkék: régiók, Dél-dunántúli Közlekedési Központ, Volán, megállapodás, Kaposvár, gazdaság