Októberben jelentette be a kormányzat, hogy tervei szerint a cafeteria után fizetendő Eho 10-ről 27 százalékra nőne a következő évben. Ezzel a munkáltatók számára a cafeteria jelentette árelőny olyan mértékben csökkent volna, hogy a többség valószínűleg lemondott volna róla. Szakértőnk, Puskelyné Király Ágnes akkor hangsúlyozta: a cafeteria nem kötelező, a munkáltató szándékán múlik. Könnyen bumeráng lehet az adóemelésből, ha a munkáltatók egyszerűen megszüntetik, és nem béresítik. Így nemhogy nem nő, hanem még csökken is az adóbevétel, a szolgáltatói szektor bevételkiesésével pedig még nem is számoltunk.

A videón Hegedűs Tamás az RSM DTM szakértője elemzi a várható változásokat.

November elején jött a hír, hogy a kormány beadta a derekát cafeteria ügyben és a korábbi tízről „csak” 14 százalékra emeli az adót. Hegedűs Sándor az RSM DTM szakértője szerint ez azt jelenti, hogy míg korábban 100 forint béren kívüli juttatásként való kifizetése 131 forint terhet jelentett a munkáltatónak, ez most 135 forintra nő – vagyis az árelőny mindenképpen megmarad, hiszen a bérek esetében 100 forintonként 196 forintos költséggel számolhat a munkáltató.

Az adószakértő kiemelte, az elfogadásra váró tervezetben kedvező változások is vannak. Ezek közé sorolható, hogy várhatóan meghosszabbítják az Erzsébet utalvány meleg ételre való felhasználhatóságát, amely a korábbi tervek szerint csak 2013-ig lett volna lehetséges.(Itt olvashat erről bővebben.)

Várhatóan könnyít a szabályozás a munkahelyi étkeztetés korábban meglehetősen szigorú szabályain is. Míg eddig munkahelyi étkeztetésként olyan a munkáltató telephelyéhez köthető étkezést kellett biztosítani, amit más nem vehetett igénybe. Ezáltal nagyon sokan elestek ettől a lehetőségtől. Ezt ismerte fel a jogalkotó, így várhatóan jövőre lazítanak ezen a szabályon is.

Forrás: piacesprofit.hu

Címkék: évi, döntenek, adószakértő, jövő, cafetéria, gazdaság