A volt budapesti főpolgármester, bélatelepi villatulajdonos, fonyódi díszpolgár képmását Szmrecsányi Boldizsár ('BOLDI') szobrászművész készítette, aki már két alkalommal is kiállította műveit a Fonyódi Múzeumban.

A megemlékezést Örkényi Boldizsár nyitotta meg, aki dédunokaként köszöntötte a megjelenteket, majd fia, Kristóf idézte fel a Ripka-életutat. Ezután Hidvégi József fonyódi polgármester kapott szót a szemerkélő esőben és röviden ismertette Ripka Ferenc fonyódi kötődéseinek legfőbb mozzanatait.

A még élő unokák a tengerentúlról, Amerikából és Ausztráliából küldték el visszaemlékezéseiket, amelyeket az egyik ükunoka olvasott fel.

A sírkőt Ripka Ferenc két dédunokája leplezte le.

Mindezek után a krisztinavárosi római katolikus plébános áldotta meg az új síremléket (Ripka Ferenc ennek az egyházközségnek volt világi elnöke több évtizeden keresztül).

Polgármester úr emlékező beszéde:

Tisztelt Emlékezők,

Fonyód városa nevében köszöntöm Önöket, örülök, hogy képviselhetem azt a települést, amely annyi mindent köszönhet dr. Ripka Ferencnek.

Elődünk, a községi képviselő-testület 1925 szeptemberében díszpolgári címet adományozott a székesfőváros főpolgármesterének, aki a faluért 1907 és 1944 között végzett sokrétű munkájával bőven megszolgálta azt. Kapcsolatait, befolyását a jó ügy - vagyis Fonyód fejlődése - érdekében használta fel, és segítségével létrejöhetett a római katolikus plébánia és átépítették, kibővítették a templomot, elkészült a hegyre felvezető műút, bizonyosan nem véletlenül Fonyódon épültek meg a főváros árvaházainak fiú- és leány üdülőtelepei, a polgári iskolát adományaival segítette, a villanyvilágítás is az ő közreműködésével valósulhatott meg, és még hosszan sorolhatnánk városunkért végzett jótéteményeit.

Az már csak érdekesség, hogy villájában vendégeskedett a korszak társadalmi és politikai elitje, Bethlen miniszterelnöktől kezdődően Vass József népjóléti miniszteren át egészen a Habsburg hercegi család több tagjáig.

Megkerülhetetlen az a lelkes és önzetlen munka, amellyel - a fürdő-érdekeltség elnökeként - Bélatelep fejlesztése révén a balatoni kultúrát szolgálta, s ezzel Bélatelepet a legrendezettebb balatoni üdülőhelyek színvonalára emelte, ahol vízvezeték, villamos világítás, csónakkikötő, kitűnő sétautak, virágkultúra jelezték az eredményeket.

Ő mondta azt, hogy amióta Fonyódon nyaralt, azt tapasztalta, hogy a Balaton minden fáradtságát, idegességét eltüntette, s minden ősszel felfrissülve, regenerálódva tudott visszamenni a munkahelyére. Vagyis, őt a hála is ott tartotta, mert annyi jót kapott a fonyódi hegytől!

Köszönettel tartozunk azért, amit ő értünk végzett és mindig hálatelt szívvel gondolunk rá.

Legyen áldott Ripka Ferenc emléke!

Címkék: emlékezők, Ripka, sírkő, Ferenc, Fonyód, gazdaság