Az egykori mosdósi szeméttelep helyén most termőföld fogadja az idelátogatót. A Kaposmenti Hulladéklerakó Rekultivációs Programban összesen 28 lerakót számolnak fel. Ez a 2 milliárdos beruházás is az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg.


Ugyancsak uniós forrásból újították fel a Rippl Rónai villát. Föld alá süllyesztett látogatóközponttal és fogadótérrel is bővült a festőóriás egykori otthona.


- Városrehabilitációk, itt Kaposvár volt érdekelt. De több somogyi város is ilyen városrehabilitációban volt érintett. Az ötös vonatkozásában a kerékpárutak, Somogy megye jelentős összegekhez jutott a közösségi közlekedés vonatkozásában - mondja a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. ügyvezető igazgatója, Farkas Tibor.


A Széchenyi Programiroda 1,5 éve kezdte meg munkáját. Feladatuk az, hogy vállakozókat, önkormányzatokat, civil szervezeteket tájékoztassanak a pályázati lehetőségekről.
- Körülbelül 2800 ügyfelünk van jelenleg, ennek nagy része vállalkozás, több milliárd forintra tehető az az összeg, amellyel segítettük őket, hogy adjanak be pályázatokat - mondja a Széchenyi Program Dél-Dunántúli Irodájának igazgatója, Szentgyörgyi Dávid.


Idén januártól területfejlesztő funkcióval bízta meg a megyei önkormányzatot a kormány. 245 somogyi településnek nyújtanak tájékoztatást az őket érintő pályázatokról.


A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Witzmann Mihály szerint az elmúlt években ahhoz voltak hozzászokva, hogy jöttek velük szembe a pályázatok, egyfajta túlpályázás volt, nem arra pályáztak, amire szükségük lett volna.


A tervek szerint a következő uniós költségvetésből 2014 és 2020 között Magyarország 6000 milliárd forint támogatást kaphat az újabb beruházásokhoz.

Címkék: kerékpárutak, terv, Széchenyi, Somogyban, gazdaság