Ezen cél érdekében lefolytatott vizsgálatokkor a korábban már veszélyesnek ítélt, azaz olyan termékek felkutatását végezték, amelyeknek a forgalmazását valamely biztonsági hiányosság miatt előzőleg már megtiltotta vagy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, vagy amelyekkel kapcsolatban valamely uniós tagország állapította meg, hogy veszélyezteti a fogyasztók biztonságát.

2012. évben az eddig lefolytatott 125 ellenőrzésből 22, harmadik országból származó termékeket forgalmazó kereskedelmi egységben találtak a riasztási rendszerekben szereplő veszélyes terméket a felügyelők.

A megtalált 29 féle, összesen 124 darab termék az alábbi termékkörökből került ki:
-    akkumulátoros tölthető fejlámpa, zseblámpa (8 db)
-    kisgyermek cipő (46 pár)
-    lányka szabadidőruha (11 db)
-    gyermek esőköpeny (34 db)
-    gyermek fürdőruha (22 db)
-    gyermek overall (3 db).

A fenti műszaki termékek belső szerkezeti kialakítása nem volt szabványos, míg a gyermekruháknál a kapucni, illetve nyakrészen található húzózsinórok, illetve a zsinórok végén lévő végelzárók, csomók fojtás- és balesetveszélyt jelentenek. A legnagyobb tételt egy kisgyermekek számára készült tipegő csizma jelentette, melyből egyetlen üzletben 42 pár volt készleten. Volt olyan veszélyesnek minősülő gyermek esőköpeny, amelyet a felügyelõk két kaposvári üzletben, illetve Barcson, Csurgón és Marcaliban is megtaláltak az üzletek polcain. Kirívó esetnek tekinthető, hogy a Somogy Megyei Felügyelőség által előző évben veszélyesnek minősített és ezáltal forgalomból kivont terméket ugyanabban a kereskedelmi egységben ismételten kihelyezték értékesítés céljából.

A veszélyes, letiltott termékek listája a www.nfh.hu valamint a www.piacfelugyelet.hu internetes elérhetőségeken bárki, így akár a kereskedők, akár a fogyasztók számára korlátozás nélkül megtekinthető. Letiltott termék forgalmazása minden esetben bírság kiszabását vonja maga után, mivel a fogyasztók élete, egészsége és testi épsége forog veszélyben.  Jelenleg 12 vállalkozással szemben az eljárásunk még folyamatban van, a lezárt 9 ügyben pedig összesen 575.000 Ft bírság került kiszabásra.

Folytatva a közüzemi szolgáltatásokkal kapcsolatos tanácsadást, e héten az úgynevezett „okosméréssel” kapcsolatban ad tájékoztatást a szakigazgatási szerv:
·    Több fogyasztó is megkereste a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget jelezve azt, hogy az áramszolgáltató munkatársai lecserélték – még hiteles – villanyórájukat és egy új készüléket szereltek fel.
·    Ezek a készülékek az úgynevezett okosmérők, amelyek bevezetésének előkészületeit a magyarországi villamosenergia elosztók – így az E.ON Hálózat cégcsoport is – megkezdte. Jelenleg a tesztelés folyamata zajlik.
·    Az új mérők alkalmazása számos előnnyel járhat: a fogyasztó rendszeres visszajelzést kap az elfogyasztott árammennyiségről, megtervezheti jövőbeni felhasználását, s egyes, energiaigényes tevékenységeit – pl. mosás, számítógépezés - a kedvezményes díjszabású időszakra időzítheti. Az új rendszer feleslegessé teheti az éves leolvasást, a diktálást, s elkerülhetővé válhat az is, hogy a viszonylag alacsony összegű részszámlák után sokkolóan magas összegű elszámoló számlát kapjunk kézhez, hiszen a távvezérelt mûszer bármely pillanatban valós, mért adatokat szolgáltat.
·    A kísérleti programba bevont ügyfeleket előzetesen levélben tájékoztatja a szolgáltató. Az új mérőt a régi helyére szerelik fel, ez semmilyen költséggel nem jár a fogyasztó számára. Az ügyfelek a későbbiekben megkapják majd azon internetes felület elérési lehetõségét, amelyen keresztül nyomon követhető lesz saját villamos energiafogyasztásuk.

Címkék: műszaki cikk, termékek, fogyasztóvédelem, veszélyes, ruha, ellenőrzés, gazdaság